maandag 22 juli 2024
spot_img

Na 75 jaar vriendschap nog steeds genoeg te kletsen

Ze kennen elkaar al lang, heel lang. “Nog steeds hebben we genoeg te kletsen en is het altijd erg gezellig met elkaar, al 75 jaar lang!” Elke dinsdagmiddag komen Gré Botman (80), Emmy Pennekamp (79) en Elly Roozendaal bij elkaar en gaan dan creatief aan de slag. “Ondertussen kunnen we even bijkletsen.”
De dames kennen elkaar al vanaf de kleuterleeftijd. Ze waren buurmeisjes, vriendinnetjes, nichtjes en ook klasgenootjes. “In die tijd reden er geen auto’s door Andijk en we hadden ook geen fiets. Elke ochtend gingen we lopend naar de kleuterschool. Met elkaar, gezellig pratend werd dat een vast ritueel.”

Naar de eerste klas
De kleuterschool was op Andijk. Maar de basisschool zat in Wervershoof bij de kerk. “Met onze ‘kloine bientjes’ was dat wel drie kwartier lopen. Met onze lunch in de ‘stikkebuul’ wandelden we elke ochtend onze vaste route. Uiteraard met zijn drieën, maar heel het dorp liep uit. Dus soms liepen er ook anderen mee,” vertellen de dames over hun kindertijd.

Samen spelen
Er werd na schooltijd en in weekenden samen gespeeld. “Veelal met poppen. Ik breide de kleertjes voor alle poppen, dat kon ik goed,” vertelt Gré. “Nog steeds pak ik graag de breipennen erbij. Op dit moment brei ik vooral veel sokken voor (klein)kinderen en buren.” Elly vertelt dat zij een fornuisje kreeg. “Daar hebben we samen heel wat uurtjes plezier van gehad. We kregen beslag en er werden pannenkoekjes gebakken. Alles kon en mocht, de moeders hadden geen kind aan ons. We vermaakten ons uren met elkaar.”

Verkering en trouwen
De vriendschap bleef al die jaren bestaan. Ook toen de één na de ander verkering kreeg en er getrouwd werd. “De mannen kunnen het goed met elkaar vinden. Er werden kinderen geboren, alles kan met elkaar door één deur! Menig uitje en zelfs vakanties zijn gezamenlijk gevierd.” Er waren uiteraard meer vriendinnen dan alleen deze drie. “Truus Kuin heeft bijvoorbeeld een tijd bij de vriendinnengroep gehoord,” vertellen de dames. “Helaas is zij ons ontvallen. Lief en leed is gedeeld in de periode die duurt vanaf de kleutertijd tot op heden. We zijn echt samen opgegroeid en kennen elkaar door en door.”

Creatieve middag
Vaste prik is de dinsdagmiddag. De drie dames spreken elke keer af bij iemand thuis. “Daar drinken we een kopje thee, nemen er wat lekkers bij en de knutselspullen komen op tafel. Vaak maken we 3D-kaarten.”Vooral Emmy en Elly doen dat graag. Gré pakt vaak de breipennen op. “Tijdens het creatief bezig zijn praten we bij. Want geloof me maar, we hebben nog steeds genoeg om bij te praten!”

Kerststukken
Elly is de bloemschikster van het driespan. “Met kersttijd maken we altijd een middag kerststukjes. Dat is een beetje traditie geworden. Dan gaan kaarten en breipennen even aan de kant. Maar de thee, het lekkers en vooral de gezelligheid blijven. We kunnen makkelijk nog jaren door met elkaar en hopen dat het ons gegeven is.”

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen