dinsdag 23 april 2024
spot_img

Naaister Emily (13): ‘Het begon allemaal met Barbie kleding’

De dertienjarige Emily van Jaarsveld uit Andijk reageerde op onze oproep aan jeugdige talenten om van zich te laten horen. Ze vertelt graag over haar kunsten op de naaimachine. Vanaf zo’n beetje haar zesde levensjaar zat ze regelmatig bij haar oma in haar hobbykamer waar ze de fijne kneepjes van het naaien leerde. Ze raakte al snel verslingerd aan deze vorm van handvaardigheid en heeft inmiddels al veel moois gemaakt met de naaimachine.

Het begon met barbiekleding

Het begon met Barbie kleding
Wat klein begon is uitgelopen tot een fanatieke hobby. Op dit moment maakt ze vooral jurken en naamslingers. Maar het begon allemaal met het uitbreiden van de collectie Barbiekleding. “Want ik had altijd wat anders in mijn hoofd dan het setje wat bij zo’n Barbie zat”, vertelt Emily. Meteen ook een uitdagende manier om kennis te maken met het naaivak. Kleding op die schaal maken is niet gemakkelijk. Niet elk project was een succes, maar met veel uurtjes aan de zijde van haar oma maakte ze zich het vak eigen.

Zelf patronen maken
“En ze gaf me ook klusjes” vertelt Emily. Dan kon het gaan om kleding vermaken bijvoorbeeld. Ze tovert vervolgens trots een schets tevoorschijn van een mooie zomerjurk. Diezelfde jurk hangt ook al als prachtig gelukte blikvanger klaar voor de zomer. Of ze ook patronen gebruikt? Jazeker, maar ze maakt wel het liefst alles zelf. Kopen van patronen doet ze sowieso eigenlijk liever niet.

Naamslinger dochter leraar
Een naamslinger maakte ze voor het eerst nadat ze van een vriendin van haar moeder een boekje had gekregen met voorbeelden van naaiwerkjes. Daar koos ze een naamslinger uit en liet die vervolgens zien aan haar leraar (meester Bob). Daarna mocht ze er ook één maken voor de pasgeboren dochter van deze leraar. Emily: “Hij was erg enthousiast en heeft daarna nog bestellingen geplaatst”.

Enkele jurken en een naamslinger

Generatie overgeslagen
“Het heeft duidelijk een generatie overgeslagen”, vertelt trotse moeder Karin. “Het is echt geen hobby van mij. Wel vindt ze het razendknap wat haar dochter allemaal uit de lappen stof weet te maken: “Prachtige jurken van gekregen stof. Of van een lapje stof van een euro bij Dorcas”.

Naaimachine mee op vakantie
Afgelopen zomer kreeg Emily een hele mooie naaimachine, vlak voordat ze op vakantie zouden gaan. Hierdoor had ze niet heel veel zin om weg te gaan, maar gelukkig mocht de machine mee op vakantie. “Terwijl wij aan het wandelen waren kon zij mooi aan de slag”, lacht Karin. Helaas is deze machine niet lang mee gegaan, de motor bleek stuk en was niet meer leverbaar. Met de kerst heeft Emily een nieuwe naaimachine gekregen, als vervroegd verjaardagscadeau.

Toekomst als dierenarts
Dan de vraag hoe ze de toekomst ziet. Naaien zal ze blijven doen verwacht Emily. Maar haar carrière gaat als het aan haar ligt toch een hele andere kant op. “Ik wil graag dierenarts worden”, is het resoluut. Die keuze is vooral ingegeven door haar liefde voor dieren. In huis waren altijd dieren, ze heeft op paardrijden gezeten en ze heeft sinds een aantal jaren een verzorgpaard. “Dieren zijn er altijd voor je”, is de overtuiging van Emily.

Naamslingers op verzoek
Mensen die een naamslinger willen bestellen, kunnen voor meer informatie een mail sturen naar emilyaletta@hotmail.com.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen