woensdag 22 mei 2024
spot_img

Nationale Burendag Hoekweg brengt buren dichter bij elkaar

Op de Andijker Hoekweg was het opnieuw gezellig. Zaterdag 23 september werd voor de derde keer op rij de Nationale Burendag georganiseerd, volgens traditie landelijk elke vierde zaterdag van de maand. Initiatiefnemers Douwe Egberts en het Oranje Fonds hebben het evenement in leven geroepen om buren dichter bij elkaar te krijgen. Deze organisaties betalen ook mee aan activiteiten. Op de Hoekweg heeft dat duidelijk een positief effect.

Dat de buurt zich betrokken voelt blijkt wel uit het feit dat deze wordt georganiseerd door acht buurvrouwen. “En alles gaat heel ongedwongen”, vertelt buurvrouw Ina. “We krijgen deze dag veel hulp van buurtbewoners bij het opbouwen, versieren en bijvoorbeeld bakken van lekkernijen. De meeste buurtbewoners doen heel actief mee, maar er zijn er ook die gewoon even een kopje koffie komen drinken.”

Uitgebreid programma voor jong en oud
Vanaf vijf uur konden buren aanschuiven bij een barbecue. Ook stonden Oud-Hollandse spelletjes op het programma. Voor de jeugd was er een springkussen en kon er worden geknutseld. Voorgaande jaren plantten bewoners bollen langs de weg, werd een fotospeurtocht gehouden en werd er een “Ken je Buren” blad op de dag zelf uitgegeven waarin buren meer over zichzelf vertelden.

Meer betrokkenheid en burenhulp
Aan de keukentafel bij Ina thuis zijn Annemiek en Ank aangeschoven om te vertellen over hun jaarlijkse dag en wat het voor de straat betekent. Annemiek woont met meer plezier op de Hoekweg: ” Voordat we dit organiseerden durfde ik niet zomaar bij buren aan te kloppen om hulp te vragen”. Op de langgerekte Hoekweg was sowieso weinig contact met de andere kant van de straat. Dat is duidelijk veranderd. Ank: “Buren zijn meer betrokken bij elkaar en groeten elkaar”.

Verzamelen rondom de barbecue.

Spontane burenhulp komt nu ook meer voor. Ank vertelt over een buurman die van zijn werk een graafmachine had meegenomen om zijn aan buxusmot overleden heg te verwijderen, helaas een veel voorkomend euvel in het dorp. “Hij bood zijn hulp aan bij buren waarvan hij wist dat ze met hetzelfde probleem zaten”, vertelt Ank. “Hij ging zo de hele straat langs”.

Hele jaar rond effect
De burendag heeft een leuk dominoeffect. Doordat mensen elkaar meer spreken, doen mensen het hele jaar rond sneller mee aan andere activiteiten in het dorp. Meedoen aan de dorpshuisveiling is een mooi voorbeeld. “Daar hebben we ‘Hoekweg hoppen’ geveild”, vertelt Ina. De koper mocht dan bijvoorbeeld bij de één likeur proeven, of bij een ander in de schuur antieke auto’s bekijken”.

Wat voor boodschap wil de Hoekweg meegeven?
“Meedoen!”, is het korte, maar krachtige antwoord. Op de website www.burendag.nl is volgens de dames inspiratie genoeg te vinden voor het organiseren van een Burendag activiteit. Op die website kun je vervolgens je activiteit aanmelden en een financiële bijdrage aanvragen. Voor dit jaar was het een groot succes. De landelijke teller stond op ruim achtduizend aangemelde activiteiten, waarvan vijf in Andijk. Een goeie zaak vinden de dames: “Goede buren doen er toe.”

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen