donderdag 18 april 2024
spot_img

Natuur de school in halen bij Idenburgschool

Op bezoek bij de basisschool in Andijk
Het lintdorp Andijk heeft vier basisscholen. De schoolteams reageerden enthousiast op onze oproep iets te vertellen over hun school. De komende tijd vertellen -in willekeurige volgorde- de Kuyperschool, de Idenburg, de Piramide en de Bangert in een leuk verhaal iets meer over wie ze zijn en wat ze onderscheidt van andere scholen.
Het is mooi om te merken dat ze elkaar niet als concurrenten zien. De onderlinge samenwerking is goed en er is respect naar elkaar. Het zijn vaak zaken als ‘de school is dichtbij’, ‘vroeger ging ik zelf ook naar die school’ en ‘daar gaan zijn vriendjes ook heen ’die de doorslag geven om voor een basisschool te kiezen. Toch is er méér te kiezen.

Er valt te kiezen
Elk kind is anders, elke school is anders. Overal zijn de zaakvakken (lezen, rekenen , wereldoriëntatie etc) belangrijk en worden toetsen (AVI, NIO, etc) afgenomen zoals dat hoort. Toch verschillen scholen ook. Leg je als school meer de nadruk op ICT of meer op tweetaligheid, meer op doen of meer op denken, leren samenwerken of individueel verdieping laten zoeken?

Leren is leuk
Op een school waar je je prettig voelt, als leerling en als ouder, leer je het beste leren. Daar heb je je hele leven wat aan. Want als leren leuk is, waarom zou je er dan ooit mee stoppen?! We hopen dat de verhalen van de diverse scholen jullie een beetje inzicht geven in wat er te kiezen valt.
Ga naar de schoolwebsite als u specifieke vragen heeft over leerplannen, kennismakingsmogelijkheden of inschrijving.

——————————

De Idenburgschool staat aan de Dijkweg op een bijzondere locatie. Herkenbaar aan deze plek is de dijk -met daarachter het water van het IJsselmeer- waarop uit wordt gekeken vanaf het schoolplein. Alle lokalen grenzen aan de achterzijde -met grote raampartijen-aan een brede sloot met daarachter een weiland. “Deze plek is echt onze plek, we maken gebruik van de natuur om ons heen en kunnen prachtig zien hoe de seizoenen elkaar opvolgen naar weer een nieuw jaar.”

Alle kinderen welkom
“Wij zijn een school met een Christelijke grondslag hetgeen inhoudt dat wij Bijbelverhalen aanbieden. Daarnaast werken we ook met spiegelverhalen. We hebben het met elkaar over het leven, over keuzes. We laten kinderen mogelijkheden zien en dringen niets op. Op onze school is iedereen welkom.”

Eén school met elkaar
De Idenburg werkt met combinatiegroepen en heeft naast de leerkracht voor de klas ook dagelijks onderwijsondersteuning voor alle groepen. “Op die manier zorgen we ervoor dat we alle kinderen de juiste vorm van begeleiding kunnen geven tijdens instructiemomenten en zaakvakken,” vertelt directrice Ina Montsma. “We zijn geen grote school waardoor we alle kinderen van de hele school kennen. Niet alleen die van de eigen klas, maar iedereen. We vormen met elkaar één school.”

Natuur en muziek
Uiteraard moeten de leerlingen ook hier op school leren lezen, rekenen en begrijpend lezen. “Daarnaast vinden wij het erg belangrijk om muziek in de klassen te brengen. Eén keer per 14 dagen komt er een vakdocent muzikale vorming. Die brengt instrumenten mee en geeft ons opdrachten voor de periode erna. Muziek leeft. Net als de natuur. We proberen de directe natuur om ons schoolgebouw heen dan ook zoveel mogelijk te gebruiken bij de lessen. Bijvoorbeeld door samen te kijken naar het leven in de sloot achter onze lokalen, door actief op te zoeken wat voor rups er leeft in de boom op het plein.”

In English please
Om kinderen ‘de skills voor de 21e eeuw’ bij te brengen wordt er naast Nederlands ook veel Engels gesproken. “We beginnen hier al mee bij de jongste groepen, het begint met kleine woordjes en pictogrammen maar groeit snel uit. Kinderen zijn daar heel gevoelig voor. Dat we jaarlijks drie weken een student van de opleiding tot leerkracht vanuit Engeland over de vloer hebben motiveert enorm. Hoogtepunt afgelopen voorjaar was misschien wel het interactieve Engels gesproken cabaretoptreden Peter Pan!” Computers zijn niet meer weg te denken uit het huidige onderwijs. ICT-lessen zijn onderdeel van het geheel. Om extra te kunnen oefenen of juist extra verdieping en verrijking aan te bieden, zijn chromebooks op school aanwezig.

Naar buiten
Het plein van de Idenburg wordt volop gebruikt. De Johan Cruijf Foundation heeft een bijdrage gedaan met belijning, voetbaldoeltjes en nog veel meer materialen die uitdagen tot bewegen. “Daarnaast is het plein heel persoonlijk geworden door verschillende afscheidswerkstukken van de groepen 8. Het plein is nog steeds volop in beweging, want er zijn wel plannen voor weer iets nieuws. Ouderparticipatie en ook vooral de inbreng van de schoolkinderen is ook daarbij heel belangrijk.”

Ina: “Onze school is een fijne plek, kom gerust eens kennismaken.”

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen