woensdag 24 juli 2024
spot_img

Nelinda Broer (65) vijftig jaar op de planken bij Andijker Toneel

Een halve eeuw op het toneel voor toneelgroep Andijker Toneel. Voor de inmiddels 65-jarige Nelinda Broer uit Hoorn is het podium duidelijk haar thuis. Met haar partner Jan Duijn haalt ze herinneringen op én kijkt ze vooruit. Want haar carrière is verre van voorbij. Samen met haar gezelschap werkt ze toe naar de uitvoering van de klucht “Ze kunnen de pot op”.

Gevraagd voor toneelvereniging
Toneelspelen zit Nelinda in het bloed. Bij een optreden op haar lagere school in Andijk (Westerschool – red.) viel het talent van de vijftienjarige op. Omdat ze nog zo jong was ging de toenmalige directeur Hans Harryvan op audiëntie bij haar ouders om toestemming te vragen haar bij de toneelvereniging te betrekken.

Geen toneelspelers in de familie
Haar aanleg voor toneelspelen, dat verder nergens in de familie te ontdekken was, kreeg de ruimte. Hoewel verder niemand in haar familie acteerde was haar familie wel erg geïnteresseerd. Vooral haar zus en zwager. Nelinda: “Die hebben jarenlang elke uitvoering bijgewoond”.
Wel was het begin nog wel erg spannend. Toen na twee jaar een jeugdtoneelgroep rondom haar werd gevormd werd aandacht besteed aan haar zekerheid op de planken. “In die tijd speelden acteurs sowieso een stuk statiger”, herinnert Nelinda zich. “Nu is het acteren veel losser, met meer improvisatie”.

In het toneelstuk ‘De Meid’

Van hoofdrol naar hoofdrol
Het zelfvertrouwen nam toe en dat wierp zijn vruchten af. In de jaren die volgden ging ze van hoofdrol naar hoofdrol. “Ik genoot van elke rol die ik mocht spelen”, mijmert ze glimlachend. “En van de spanning van elke uitvoering, de sfeer er omheen.” Die gezonde spanning is voor haar heel belangrijk: “Als ik dat niet meer zou hebben dan hoeft het acteren voor mij niet meer”.

Herseninfarcten
Helaas gooiden enkele herseninfarcten roet in het eten. Doordat haar spraak was aangetast moest ze noodgedwongen tijdelijk stoppen met acteren. Sowieso lag alles stil vanwege de uitbraak van Corona. Die tijd gebruikte ze om te revalideren. Een paar jaar geleden pakte ze de draad van het toneelspelen weer op. Nelinda: “Weer op het toneel staan was voor mij een ware verademing”.
Dat ze nu voor vervoer afhankelijk is van haar partner Jan om bij de repetities en voorstellingen te komen heeft een bijkomend voordeel. Sinds drie jaar is hij daarom zelf ook betrokken bij de toneelvereniging, als souffleur. Jan lachend: “Want als ik toch moet wachten kan ik me net zo goed nuttig maken”.

Rollen zonder gesproken tekst
Omdat ze nog steeds hinder ondervindt bij het spreken zijn haar toneelopkomsten zonder tekst. Dat regisseuse Wendy de moeite neemt om haar sowieso een passende rol te geven waardeert ze enorm. Ondertussen gaat spreken steeds beter. Jan valt bij: “Over tien jaar heb je gewoon weer een hoofdrol”.

Op 16, 22 en 23 maart brengt toneelgroep Andijker Toneel in Sarto de klucht “Ze kunnen de pot op”, geschreven door Ewout Vogel en onder regie van Wendy Sinnige. Het stuk speelt zich af op een redelijk aftandse camping terwijl een aantal gasten een luxe resort verwachten. Belangrijk onderdeel van de camping is het toiletgebouw dat wordt schoongehouden door Dora, een pittige tante. Naast het toiletgebouw staat de recreatieruimte waar Chris zijn uiterste best doet het alle gasten naar de zin te maken.
Kaarten zijn te bestellen via www.andijkertoneel.nl.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen