zaterdag 20 juli 2024
spot_img

Nieuw coalitieakkoord: kansen voor Westfriesland

Voor de zomervakantie hebben BBB, VVD, GL en PvdA een coalitieakkoord gesloten in Noord-Holland. Ik vind het belangrijk om te duiden wat deze plannen beteken voor Westfriesland. Waarom? Omdat ik ben opgegroeid in onze mooie regio met haar nuchtere aanpakkersmentaliteit, sterke bedrijfsleven en betrokken inwoners die er samen voor zorgen dat we de boel hier draaiende houden. Niet alleen thuis of op werk, maar in het verenigingsleven. En hoewel wij veel zelf kunnen organiseren achter de Omringdijk, hebben we soms de hulp nodig. Daarom is het belangrijk dat de provinciale plannen werken in de Westfriese praktijk.

Woningbouw, bereikbaarheid en economie prioriteiten
Waar kan Westfriesland die hulp dan gebruiken? Ik zie 3 prioriteiten: versnellen van de woningbouw (zodat mensen in het dorp waar ze opgroeiden, kunnen blijven wonen), investeren in de bereikbaarheid (ter verbetering van de veiligheid en doorstroming op de wegen) en werken aan de economie van de toekomst (zodat ondernemers de regie over hun bedrijf houden en daardoor banen behouden blijven). Ik ben ervan overtuigd dat als we op deze onderwerpen de krachten bundelen tussen onze regio en de provincie, we het verschil kunnen maken. En dat is volgens mij waar de politiek voor bedoeld is.

Wat is er anders?
En nu hoor ik de kritische inwoner denken: “maar waarom is dat niet eerder gelukt dan?” En, inderdaad, deze onderwerpen zijn niet nieuw. Wat wel nieuw is, is dat er geld is om de rotonde op het WFO-terrein in Zwaagdijk aan te pakken, een langgekoesterde wens van inwoners en ondernemers. Ook hebben we er als VVD voor gezorgd dat er na jarenlange discussie eindelijk mogelijkheden komen voor meer woningbouw aan de randen van dorpen. Dat zijn goede plannen dus. Voor het versterken van de economie zijn de ambities goed, maar is een doortastende uitwerking noodzakelijk. Denk aan het oplossen van de energieproblemen, het verminderen van de regeldruk en het waarborgen van een toekomst voor de agrarische sector. Ik hou het in de smieze.

Bas de Wit
Statenlid VVD

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen