maandag 20 mei 2024
spot_img

Nieuw Hollands plaatje

Wat is er mooier dan een weiland vol tevreden herkauwende koeien? Hollandser kan het toch bijna niet. De molen van Wervershoof vlakbij en de bloembollenvelden in volle bloei. Het zal je uitzicht maar zijn! Toch is er iets vreemds aan dit Nederlandse tafereeltje.

Jerseykoeien bewuste keus
Bij boer Rory van Berkel zijn het niet de in Nederland zo vertrouwde zwart witte Holsteiner koeien die zijn stallen bevolken. Hij heeft heel bewust gekozen voor de Jersey koe. Een mooie, iets kleinere koe met prachtige kwaliteiten. Met hun prachtige rood bruine vel zijn ze een bijzondere, maar wonderschone verschijning.

Boerenbloed in de familie
Zijn moeder en zijn vader kwamen beiden uit een boerengezin. Zelf is hij dus een heuse boerenzoon. En hij vond een prachtige boerenmeid om zijn leven mee te delen. Toen deed zich de mogelijkheid voor om een boerderij te huren op Zwaagdijk. Met zijn ca. 85 Jerseydames is Rory bezig een stukje van zijn droom te leven. “Mijn vader die werkt bij AB Vakwerk en mijn moeder die werkt bij Klaver Kaas kan ik altijd om hulp vragen. Mijn “kleine” broertje van 20 jaar werkt full time mee in zijn vrije tijd. Zo gaat dat in de familie, het boerenbloed stroomt ons door de aderen.”

Liefde gevonden
“Mijn vriendin Judith heeft naast de boerderij gewoon haar eigen werk in de thuiszorg. Maar zij kan mij gewoon helpen als ze dat wil of als het nodig is.” Vertelt Rory. Judith vult aan:” Mijn taak hier thuis is vooral zorgen dat ik Rory steun waar ik kan. Naast mijn 28-32 uur werk in de thuiszorg, doe ik ook het huishouden, de gewone maar zo belangrijke dingen zeg maar! Regelmatig ben ik ook tussen de koeien te vinden hoor. Ik ben niet bang voor hard werken of vieze handen. Je doet het toch samen.”

Bewuste keus
Het kiezen voor de Jersey koe boven de meer voor de hand liggende Holsteiners is een bewuste keus geweest voor deze boeren. “De Jersey is een kwaliteitsdier. Ze zijn iets minder groot, staan op een paar stevige poten en hebben goede klauwen. Ook het afkalven gaat deze dames meestal probleemloos af. De koeien zijn rustig en vriendelijk. Met een voorspelbare dag en een duidelijk ritme zijn ze heel tevreden.” Het grootste verschil tussen de ons bekendere zwart wit gevlekte koeien en deze Jerseykoeien zit hem in de samenstelling van de melk. Rory vertelt: “De melk is veel vetter en daardoor uitermate geschikt voor het maken van boter en kaas. Maar bij sommige supermarkten is ook de speciale melk als drinkmelk verkrijgbaar. Deze koeien eten zo’n 30% minder dan de Holsteiners en ze leveren ongeveer 17% minder melk. Met het vervallen van de melkquotum is het eigenlijk te verwachten dat de Jerseykoe op meer plekken in Nederland gehouden gaat worden.”

 

Jersey Koeien grazen aan de Tolweg. Foto: KD/De Andijker

Toekomst
Rory leeft zijn droom. Al tijdens zijn opleiding aan de Hogere Landbouwschool wist hij dat hij zijn eigen boerderij met melkvee wilde runnen. “Hard werken, vroeg op en laat er weer in. Altijd wat te doen. Maar ongelofelijk leuk werk. De toekomst brengt ons hopelijk de kans op het kopen van een eigen boerderij, waar wij een grotere veehouderij kunnen starten. Misschien wel samen met mijn broertje, een bedrijf waar twee gezinnen van onderhouden kunnen worden.”

Bruiloft in zomer
Voorlopig zijn boer Rory en zijn vriendin Judith en de 85 Jerseydames heel tevreden in de Noord- Hollandse weiden. “We zijn zo gelukkig dat er zelfs een trouwerij gepland staat. Deze zomer treden wij in het huwelijk. We trouwen op de boerderij, dus de Jerseydames zijn getuigen van het hele feest! “verklapt Judith. Wie heeft er ooit zoveel bruidsmeisjes gehad? Er zullen vast en zeker koeien schitteren op de foto’s van dit prachtige bruidspaar. Wij wensen het paar alvast alle geluk toe en een prachtige toekomst.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen