maandag 22 april 2024
spot_img

Nieuw onderkomen Dijkmagazijn in gebruik genomen

Op maandag 6 september werd het nieuwe onderkomen van de Stichting Oud Andijk, het ‘Dijkmagazijn’, in gebruik genomen. De feestelijke opening werd gedaan door wethouder Harry Nederpelt en een bijzonder vrijwilliger van de Stichting, de heer Piet Tensen.

V.l.n.r. Voorzitter Jos Kuin (l) kijkt toe hoe wethouder Harry Nederpelt de sleutel van Piet Tensen (r) overneemt om het nieuwe onderkomen officieel te openen.

Het welkomstwoord door voorzitter Jos Kuin was er één waar kort werd teruggekeken op het (recente) verleden en vooral werd uitgekeken naar de toekomst. “Met een bijzondere collectie op deze mooie, vernieuwde en uitgebreide locatie is het bezoeken van het Dijkmagazijn een aanrader voor inwoners van Andijk en omliggende dorpen. Maar ook zeker interessant voor toeristen.”

Handige handen van Piet
Dit gebouw is door Piet Tensen gebouwd en onlangs uitgebreid. “Natuurlijk heeft Piet dat niet alleen gedaan, maar met hulp van vele vrijwilligers. Toch kunnen we Piet zien als de drijvende kracht achter het geheel,” vertelt bestuurslid Siem Dijkman. “Hij bedenkt het, ziet het meteen voor zich en zorgt dat hij het vormgeeft.” Piet zelf blijft er nuchter onder: ”Ik ben blij dat ik het nog kan en ik vind het fijn bezig te zijn. Mooi dat het gewaardeerd wordt, maar ik ben liever met mijn handen bezig dan dat men me zo op de voorgrond schuift.” Het bestuur overhandigde Piet tijdens deze opening een welverdiende erelid oorkonde als blijk van waardering.


Piet ontving een welverdiende erelid oorkonde van het bestuur.

Bestuursleden gezocht
Het huidige bestuur is enthousiast, maar zou nieuw ‘bloed’ graag verwelkomen. “We zijn echt dringend op zoek naar nieuwe mensen, die ons bestuur zouden willen komen versterken.” Siem licht toe: “ De huidige bestuursleden zijn ‘wat ouder’ en zitten al een hele tijd in het bestuur. Een frisse wind en een vernieuwde, jonge kijk op een aantal zaken zou geweldig zijn. Daarbij: een bestuursfunctie staat ook heel goed op je C.V.”

Duizendpoten
Ben jij heel handig met Facebook en andere social media? Ben jij enthousiaste fotograaf en/of wil je ons helpen bij het vormgeven of organiseren van leuke activiteiten voor jong en oud? Zie jij mogelijkheden voor het maken van een speurtocht voor scholieren? Bruis jij van nog meer ideeën? Ook dan zijn wij op zoek naar jou. “We doen het samen, zowel het bestuur als de overige vrijwilligers, op projectbasis of voor langere tijd. Het aloude spreekwoord ‘Vele handen maken licht werk’ gaat ook hier op. Als enthousiaste mensen hun talent in willen zetten voor ons Andijker museum, heten wij ze van harte welkom!”

Zaterdag 11 september monumentendag v.a. 11.00 tot 17.00 uur Dijkmagazijn Dijkweg 319A en Ger.Kerk Middenweg 4. Op de foto: Brongaasketel bij Dijkmagazijn. In 1937 waren erin Andijk nog 149 van deze ketels. Toen Zuiderzee IJsselmeer werd nam de druk en aantal ketels af. Foto aangeleverd.

Open Monumentendag
Komt u binnenkort eens langs? De collectie is de moeite waard. Open Monumentendag 2021 vindt plaats op 11 september, ook dan is het Dijkmagazijn geopend. Parkeren kan aan de noordzijde van het oude gemaal. Wilt u contact over het museum of één van de bestuurs- of andere vrijwilligerstaken, dan kunt u het beste mailen met Wim Visser wj.visser@quicknet.nl.

 

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen