maandag 24 juni 2024
spot_img

Nieuw: Voedselbos de Haling

Er komt een nieuw Voedselbos in Westfriesland! Het huidige grasland op de hoek van de Haling en de Veilingweg aan de noordkant van het Streekbos zal veranderen in een Voedselbos. Een enthousiaste groep vrijwilligers van IVN West-Friesland heeft in goed overleg met het Recreatieschap Westfriesland een ontwerp voor het Voedselbos gemaakt. Voorwaarden van het Recreatieschap waren onder andere dat het moet aansluiten bij de bestaande structuur in het Streekbos, dat het terrein openbaar toegankelijk moet zijn en dat het goed te onderhouden is. Het Recreatieschap heeft het ontwerp vervolgens voorgelegd aan Staatsbosbe-heer als eigenaar van het terrein en de Provincie Noord-Holland. Ook deze organisaties zijn akkoord gegaan.

Wat houdt een Voedselbos in?
Een goed Voedselbos bestaat uit verschillende groeilagen met allerlei bomen, struiken en planten met zoveel mogelijk eetbare onderdelen. Dat kunnen noten, bessen, bloemen, bladeren of wortels zijn. Het bos wordt zo aangelegd dat het onderhoud minimaal is. De biodiversiteit in een Voedselbos is enorm.

Wat kost een Voedselbos?
Bij een gevarieerd Voedselbos komt heel wat kijken aan beplanting. Hiervoor is een aardig bedrag nodig. De eerste bijdrage voor het Voedselbos is bijeengebracht door de opbrengst van de verkoop van twee schilderijen geschonken door Hugo van Lelyveld van voorheen kunstuitleen de Waegh uit Enkhuizen. Ook het provinciale IVN heeft een stimuleringsbijdrage geschonken.

Sponsoring
Maar om een volwaardig bos te kunnen neerzetten is er meer geld nodig. Voor dit mooie initiatief wordt gezocht naar bedrijven en particulieren, die graag een boom, struik of een onderdeel van het toekomstige Voedselbos willen sponsoren.

Voor meer informatie kunt u terecht bij g.pietersen@ivn-westfriesland.nl of a.bijster@ivn-westfriesland.nl

De komende tijd wordt het beplantingsplan verder uitgewerkt door het team vrijwilligers van het IVN in samenspraak met het Recreatieschap. Gezamenlijk zal een tijdschema worden gemaakt voor de realisatie van het Voedselbos. Het Voedselbos is een uniek plan dat brede steun verdient en voor de inwoners een grote natuurwaarde heeft. Er komt een wandelroute door het Voedselbos dat aansluit op het druk bezochte Streekbos.

Natuureducatie
IVN West-Friesland heeft als hoofddoel natuureducatie. Daarvoor wil IVN graag workshops en cursussen geven over eten uit de natuur en over het ontwerpen van voedselbossen. IVN natuurgidsen gaan rondwandelingen organiseren in het Voedselbos voor publiek en voor schoolklassen. Een andere groep vrijwilligers van het IVN zorgt voor klein onderhoud in het Voedselbos, al dan niet samen met scholen.

Het Recreatieschap wil graag aan het project meewerken omdat het voedselbos bijdraagt aan de doelstellingen van het Natuur- en Recreatieplan Westfriesland.

Vorig artikel
Volgend artikel

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen