dinsdag 23 juli 2024
spot_img

Nieuwe dienstregeling busvervoer vanaf 21 juli in West-Friesland Minder haltes in Andijk

Op 21 juli 2024 gaat het nieuwe vervoerplan voor de regio Noord-Holland Noord in. Dat meldde de Provoncie Noord-Holland vorige week. Dit betekent o.a. enkele wijzigingen voor Andijk. Hier en daar verandert de route maar komen de haltes Kleingouw, Sorghvliet en Gedeputeerde Laanweg te vervallen wat de reguliere busvervoer aangaat.

Lijn 131 Hoorn Station – Blokker – Wervershoof – Andijk
Lijn 131 is het nieuwe lijnnummer van lijn 232. De lijn gaat niet meer rijden via het bedrijventerrein Westfrisia-Oost. In Zwaag vervallen hierdoor de haltes Gevangenis, de Corantijn, de Marowijne, Waarschap en Westerkrabhoofd. Het alternatief voor deze haltes is Krijterslaan, Anjerhof en Dijkgraaf (lijn 132). Vanuit Hoorn wordt er doorgereden naar Andijk Hoekweg via de haltes ’t Fortuin en Kagersbos in Wervershoof en Kuin, Burg. Doumastraat en Molenweg in Andijk.

Eind- en beginpunt lijndiensten 131 en 132 in Andijk
Wat de lijnen 132 en 132 aangaan wordt de Hoekweg het eind- en beginpunt en komen voor deze lijnen de haltes Kleingouw (nabij de Flamingolaan), Sorghvliet en Gedeputeerde Laanweg te vervallen.

Lijn 132 Hoorn Station – Wervershoof – Andijk
De lijn gaat niet verder rijden dan Andijk Hoekweg en hierdoor vervallen de haltes Kleingouw, Sorghvliet en Gedeputeerde Laanweg. Als alternatief kan er gebruik worden gemaakt van de nieuwe lijn 138 of de bestaande buurtbus 438 naar Bovenkarspel Station. Voor reizigers naar Hoorn Station of de doorgaande reizigers richting Amsterdam is de nieuwe reisoptie tot 20 minuten sneller dan met lijn 132 vanaf Andijk naar Hoorn Station reizen en daar overstappen op de trein.

Lijn 138 Andijk – Bovenkarspel
Lijnen 138 en 438 sluiten met het ingaan van de nieuwe dienstregeling samen aan op alle treinen van – en naar Bovenkarspel Station en bieden bv. een verbeterde aansluiting op de trein naar Amsterdam. De frequentie is 2x per uur en op sommige momenten 4x per uur. Vanuit Andijk richting Bovenkarspel is het traject als volgt: Middenweg, Gedeputeerde Laanweg, Streekhof en Station. Vanuit Bovenkarspel richting Andijk is de route: Station, Streekhof, Gedeputeerde Laanweg, Sorghvliet, Buttervin, Klamptweid 70 en Middenweg.

Dorpsraad Andijk tekent bezwaar aan
De Dorpsraad Andijk is op geen enkele wijze betrokken geweest bij deze veranderingen en heeft inmiddels bezwaren gemaakt over de haltes die vervallen voor de reguliere lijndiensten. Wil men vanuit het Centrum en Plan Zuid met de lijn 131 of 132 dan moet men naar de Hoekweg lopen of fietsen. Voor veel mensen, voor ouderen die in het centum wonen, Keizerskroon en de Viskuil en mensen met een beperking is dat niet te doen! De dorpsraad heeft Hart voor Medemblik en de ChristenUnie bereid gevonden om raadsvragen te stellen aan het college van B&W over dze wijzigingen. Ook heeft de dorpsraad de Provinciale Statenleden aangeschreven dat het vervallen van de drukste haltes van Andijk een probleem wordt voor veel mensen. Intussen hebben op het moment van dit schrijven enkele fracties vanuit de provinciale staten gereageerd op de brief van de dorpsraad: de BBB, het CDA en de VVD. Fractievoorzitter Dennis Heijnen liet de dorpsraad weten dat deze kwestie zal worden aangekaart in de vergadering van de Statencommissie die op 12 februari zal worden gehouden. Hierbij zal de gedeputeerde Mobiliteit gevraagd worden om het een en ander te herstellen. Ook de VVD zegde toe te onderzoeken wat hier tegen gedaan kan worden en de BBB is benieuwd naar de reactie van het college van B&W op de raadsvragenn van HvM en de CU.

Mocht u vragen hebben of wilt u reageren op deze veranderingen mail dan naar dorpsraadandijk@gmail.com of stuur een brief naar Dorpsraad Andijk, Witte Valkstraat 12, 1619 Andijk. Je junt de dorpsraad ook volgen op Facebook: www.facebook.com/DorpsraadAndijk.

Meer weten over de andere wijzigingen o.a. in West-Friesland kijk op de website van Overal.nl

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen