zaterdag 15 juni 2024
spot_img

Nieuwe dirigent Sursum presenteert zich

Op zaterdag 30 maart zal de nieuwe dirigent Andries de Haan zich aan de fans van fanfare Sursum Corda presenteren. Normaal gesproken wordt een programma samengesteld door de concertcommissie, waarin de dirigent wel een belangrijke stem heeft, maar deze keer kreeg De Haan de vrije hand. ‘Het wordt een bonte verzameling, er is geen thema op te plakken. Ik wilde van alles wat: een groot werk, maar ook lichte, soms kluchtige werken.’ ADHD (Andries de Haan dirigeert) begint om acht uur in Dorpshuis Centrum.

Nieuwe dirigent is een betrekkelijk begrip. De Haan startte in september, maar dit is het eerste soloconcert met Sursum Corda. Hij woont in het Friese Dronrijp, niet ver van de Afsluitdijk. De Haan heeft een grote kennis van het beschikbare fanfarerepertoire, want hij is parttime muziekadviseur en beoordeelt muziekstukken. Daarnaast is hij fulltime dirigent. ‘Ik werk eigenlijk altijd in Noord-Nederland, vooral in Friesland. Ik heb het conservatorium in Alkmaar gedaan en wilde altijd nog eens in Noord-Holland dirigeren. Na het conservatorium kwam ik hier niet aan de bak vanwege gebrek aan ervaring. Nu vreesde ik dat men mij te oud vond met mijn 56 jaar’, aldus De Haan. ‘Ik wilde zelf de club beter leren kennen door een veelzijdig repertoire te kiezen. Ik wil ook de mensen vermaken, want je speelt voor publiek, niet alleen voor jezelf. Daarbij wil ik de christelijke identiteit niet uit het oog verliezen.’ De Haan, die ook nog orkesten dirigeert in Dokkum, IJlst en op Terschelling, constateert wel wat verschillen met de Friese amateurmusici. ‘Sursum is erg gedisciplineerd en mondiger dan ik gewend was. Iedereen is zeer betrokken en voor we een stuk spelen zijn er al vragen over hoe het gespeeld moet worden.’ Het meeste kijkt hij uit naar het spelen van het orkestwerk The Purcellian Fantasia van Jan de Haan (‘geen familie’), gebaseerd op een stuk van Henry Purcell. ‘Dat is een mooi, maar niet gemakkelijk stuk.’

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen