dinsdag 25 juni 2024
spot_img

Nog een wens

Ik sloot mijn laatste column af met de wens dat de kabinetscrisis aanleiding is voor het flink opschudden van de Tweede Kamer. Zelden ben ik zo op mijn wenken bediend. Een groot aantal politieke kopstukken verlaat na komende verkiezingen de Tweede Kamer. Wat mij betreft een noodzakelijke ontwikkeling om de huidige bestuurscultuur in Den Haag te veranderen.

Het aantal crisissen waarmee we al enige tijd te maken hebben en die maar niet opgelost worden neemt toe, denk bijvoorbeeld aan koopkracht (armoede), energie, klimaat, woningmarkt, toeslagenaffaire, Groningen en asielinstroom. De kloof tussen ‘hebben’ en ‘niet hebben’ groeit. Ik constateer dat de (landelijke) politiek momenteel niet in staat is om de grote problemen van deze tijd op te lossen.

Besturen op basis van dagkoersen
Wat volgens mij vaak ontbreekt is een duidelijke visie waar we naar toe willen met ons land, onze gemeente. Meestal is het reageren op incidenten en sturen op stemgedrag. Ik noem dit ‘besturen op dagkoersen’. Het is vooral gemakkelijk om te zeggen wat mensen willen horen omdat dit de meeste stemmen oplevert, maar van bestuurders mag meer inhoud worden verwacht.

Terug naar het begin, als wensen zo snel en gemakkelijk in vervulling gaan, dan moedigt dat aan om dat opnieuw te doen. Ik wens dat de komende stoelendans in Den Haag een bijdrage levert aan een effectievere bestuurscultuur. Een cultuur waarbij de Tweede Kamer regie neemt en met elkaar werkt aan echte oplossingen, ongeacht de verkiezingsuitslag. Ik wens dat visie en de kwaliteit van voorstellen bepalend worden in plaats van ‘wie wat zegt’.

Dick Visser
Fractieondersteuner MORGEN!

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen