zaterdag 13 april 2024
spot_img

O, o, Den Haag

In 1982 was het een kleine hit, van Harry Jekkers: “O, o, Den Haag. Mooie stad achter de duinen…” Natuurlijk vooral populair in de Hofstad zelf, maar toch een klein Nederlandstalig icoontje. Het was de tijd dat wijlen Dries van Agt premier van Nederland was, net als Harry Jekkers een taalvirtuoos die met zijn vaak ouderwetse taalgebruik een leuke draai aan een debat kon geven. Die tijd is voorbij. Nu is het vooral de bedoeling in politiek Den Haag om te scoren met een vlotte oneliner, zodat de volgers op sociale media ook hun aandacht aan jou besteden. Al is het maar 20 seconden.

Kabinetsformatie: wedstrijdje moddergooien
Inmiddels heeft O, o Den Haag ook wel een andere lading gekregen. Het staat voor mij voor: daar gaan we wéér. En ja, dan heb ik het over de wederom trage formatie. Want het urgentiebesef lijkt volstrekt te ontbreken in de Tweede Kamer. Nederland heeft sinds de zomer van 2023 een demissionair kabinet. Dat betekent dat de beslissingen over grote, voor Nederland belangrijke onderwerpen worden uitgesteld. Oorlog in Europa, schrijnend woningtekort, overvol stroomnet, toekomst van de landbouw. Hoe lang moeten we wachten op dat nieuwe kabinet? Na een wekenlang stilzwijgen dat eindigde met wedstrijdje moddergooien op X (beter bekend als Twitter), heeft Nederland inmiddels wel door dat dit nog wel een tijdje gaat duren.

Perspectief volstrekt onduidelijk
En kijkende naar het Kamerdebat vorige week, krijg ik niet de indruk dat het snel weer gezellig wordt met PVV, VVD, NSC en BBB. Wilders en Van der Plas lieten geen spaan heel van Omtzigt. En waar de VVD deze keer een strategische zet deed met meer draagvlak van de kiezer (NSC moet ook meedoen aan een extraparlementair kabinet), lijkt Omtzigt zijn plek langs de zijlijn niet te durven inwisselen voor verantwoordelijkheid op het veld. Hoe moet dit nu verder? Kim Putters (PvdA) moet de boel nu vlottrekken. In 1982 zouden dit soort capabele lieden zelf in de Tweede Kamer hebben gezeten. De PvdA mag bij zichzelf te raden gaan waarom dat nu niet meer zo is, en waarom een samenwerking met GroenLinks een beter idee was.

Bas de Wit
Statenlid VVD

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen