donderdag 18 juli 2024
spot_img

Om horendol van te worden

Definities van ‘horendol worden’ zijn: stapelgek, hoteldebotel, knettergek en zelfs krankzinnig. “Dat is precies hoe ik me voel door dat gonzende, aanhoudende bromgeluid dat ik ervaar in en rondom mijn huis,” zo vertelt Sebastiaan vdf Struwe uit Andijk.

“Ongeveer zes jaar geleden ben ik naar de Fruittuinen verhuisd, een heerlijk en rustige wijk. Maar sinds december 2020 ervaar ik geluidsoverlast en ik ben benieuwd wie er allemaal nog meer last hebben van deze bromtoon die o.a. mij uit mijn slaap houdt.”

In de Andijker
Sebastiaan informeerde bij de Andijker of die een bericht konden plaatsen waarin hij mensen opriep zich bij hem te melden als zij ook die bromtoon horen, wellicht weten waar die vandaan komt of liever nog; de oplossing hebben er vanaf te komen!

Bromtoon in de Fruittuinen
Het gaat om een doordringende, resonerende bromtoon, met een gonzend geluid. Meestal hoorbaar in de nachtelijke uren tussen 18.00 uur en 07.00 uur. Maar het geluid is ook geregeld overdag waarneembaar. “Dan is het echter door diverse leef geluiden en het feit dat je zelf vaak bezig bent of bijvoorbeeld weg naar werk, minder storend. ’s Nachts echter is het geluid zo storend dat ik noodgedwongen slaap met inwendige oordoppen en uitwendige gehoorbeschermers om het geluid zoveel mogelijk te dempen en de slaap te kunnen vatten,” zo vertelt Sebastiaan.

Meten is weten
“De eerste keren denk je, wat hoor ik toch? Op een gegeven moment ga je rondvragen of anderen het geluid ook horen en dan valt op dat de één dat wél en de ander dat niet hoort. Vrouwen hebben er vaker last van dan mannen blijkt. Zo hoor ik het wél in mijn (hoek)huis en bij de buren horen ze het niet. Je bedenkt allerlei redenen: heeft er soms iemand een warmtepomp (nieuw) aangelegd of in gebruik genomen?” Sebastiaan kreeg natuurlijk al snel de vraag of het niet ‘tussen zijn oren zat’. “Uiteraard heb ik dat ook laten meten. Mijn oren mankeren niks en het geluid wordt ook gehoord door visite, dus nee… dat is het niet.”

Nog meer meten
Inmiddels heeft Sebastiaan alles gedaan wat hij kon bedenken om erachter te komen wat het geluid is. “Metingen met geijkte apparatuur, opnames met microfoons, tijd schema’s bijhouden en trillingen meten,” vertelt hij. “ Nu heb ik wel een vermoeden dat het gaat om een ventilator of een andere machine, wellicht met een probleem bij de lagers. Door diverse meldingen en metingen heb ik zelfs een vermoeden waar het vandaan komt, maar dat wil ik dus graag zeker weten.”

Meerder meldingen
Ook op Notarisappel, Hoekweg, N.J. Grootstraat, Beldersweg en Dijkweg wordt het geluid gehoord. “Die gegevens helpen mij om er achter te komen waar het geluid door wordt veroorzaakt en dat brengt mij dichter bij een oplossing. Ik woon met zoveel plezier in Andijk, dat ik verhuizen moet omwille van geluidsoverlast zou ik echt heel erg zou vinden.”

Melding doen
Uiteraard is de klacht van geluidsoverlast ook gemeld bij de gemeente en de woningbouw vereniging. Helaas heeft dit nog niet tot een oplossing geleid.
U kunt contact met Sebastiaan via email:
sebass79@hotmail.com.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen