woensdag 17 juli 2024
spot_img

Onderweg naar MORGEN!

We zijn alweer drie weken na de gemeenteraadsverkiezingen. We feliciteren Hart voor Medemblik met haar indrukwekkende verkiezingsuitslag! Het gevolg van een sterke campagne met voor inwoners aansprekende thema’s.

Wij zijn als nieuwe partij in de gemeente Medemblik niet ontevreden met ons resultaat. Vier ‘zetels’, voor een nieuwe fusiepartij met nog beperkte naamsbekendheid en een korte campagneperiode is oké. We realiseren ons dat we veel meer van onszelf moeten laten zien. Dit is de reden waarom we vanaf nu columns plaatsen in de Andijker, wisselend met een aantal andere partijen.

Teleurstellend is de historisch lage opkomst. Er ligt een serieuze opdracht voor alle partijen om te werken aan het herstel van interesse en vertrouwen in de (lokale) politiek.
De formatiegesprekken zijn gestart. Het is logisch dat Hart voor Medemblik de regie heeft bij deze gesprekken. Een informateur onderzoekt welke partijen met elkaar een coalitie kunnen vormen. Ik hoef niet uit te leggen hoe belangrijk dit is. Er liggen een aantal grote en moeilijke opgaven voor het nieuwe college en de nieuwe raad. Financieel gaat het niet goed met de gemeente, de WMO kost meer geld dan beschikbaar is, het accommodatiebeleid is niet op orde, we moeten van het gas af en er moeten heel snel veel woningen worden gebouwd. Dit zijn nog maar een paar van de vraagstukken.
De vraag is ook hoe en wie dit de komende jaren gaan oppakken. In het in 2021 gepresenteerde rapport over de bestuurskracht van de gemeente (een rapport over het functioneren van college, gemeenteraad en organisatie) is pijnlijk duidelijk geworden dat er veel aan schort. De organisatie is onderbezet, het college werkt niet als een team, geeft geen leiding aan de organisatie en dat is met de raad feitelijk niet anders. Dit moet anders en heeft voor MORGEN! de hoogste prioriteit.

Dick Visser

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen