dinsdag 21 mei 2024
spot_img

Ontdek wat uilen eten!

Speel voor detective bij het IVN West-Friesland op 21 februari in het Streekbos Paviljoen

Uilen, maar ook diverse andere vogelsoorten, spugen regelmatig braakballen uit. Een uil slikt zijn prooi met huid en haar naar binnen. Haren en botjes verteren niet in zijn maag en worden uitgespuugd in de vorm van een braakbal.
Vanavond mag je, onder leiding van IVN-vrijwilligers, zelf zo’n braakbal uit elkaar pluizen en ontdekken wat de uil gegeten heeft.
Dat klinkt heel vies, maar het zijn droge bolletjes die je voorzichtig uit elkaar kunt pluizen. We doen dit met een pincet en een (oude) tandenborstel. Je onderzoekt als een echte detective wat de uilen gegeten hebben. Je vindt dan vast een kaakje van een muis of de vleugels van een libelle. Zitten er muizenschedeltjes of tandjes in? Misschien kun je ook ontdekken welke soort muis er opgegeten is. We hebben hiervoor een prachtige zoekkaart. Voor je aan de slag gaat met de braakbal, vertellen we je eerst van welke uilen de braakballen zijn.

Oh ja, wil je je vondsten mee naar huis nemen? Neem dan zelf een bakje met deksel mee.
Datum en tijd: Woensdagavond 21 februari ben je welkom van 18.30 uur – 20.30 uur. Het is in de voorjaarsvakantie, dus de volgende dag kun je lekker uitslapen. De resultaten van jullie onderzoek zijn belangrijk en worden genoteerd voor een verslag voor het Landschap Noord-Holland.
Locatie: Terpzaal Streekbos Paviljoen, Veilingweg 21A, 1611BN Bovenkarspel
De avond is bestemd voor kinderen vanaf ongeveer 9 jaar. De begeleiders mogen natuurlijk ook meedoen.
Kosten: leden IVN & KNNV € 2,– niet-leden vanaf 13 jaar betalen € 4,– Kinderen t/m 12 jaar zijn gratis door de sponsorbijdrage van ABZ Seeds Andijk. Betalen via een betaalverzoek is mogelijk.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen