dinsdag 21 mei 2024
spot_img

‘Ontwikkeling samen was het mooiste’

Niels Marchal vond dat hij niet meer de aangewezen man was om de komende twee, drie jaar nog fanfare Sursum Corda te dirigeren. ‘Ik merkte dat ik minder scherp werd’, aldus Marchal (37). Hij heeft een carrièreswitch gemaakt en werkt fulltime bij een cateraar. Dat bleek niet meer te combineren met het dirigentschap in Andijk. ‘Volgens mij is dit het beste voor beide.’ Zaterdag had hij zijn laatste concert met Jong Sursum.

In 2005 was hij nog niet eens afgestudeerd als dirigent toen hij bij Sursum Corda kwam als 24-jarige. Eigenlijk klikte het meteen. Maar op het eerste concert trof hij een van de zenuwen bibberende club. ‘Ik wist niet wat ik meemaakte, dat is nu heel anders gelukkig.’ Het orkest is nu veel zelfbewuster en zelfverzekerder. Je moet genieten van een concert als muzikant. Ik geniet zelf ook van voorjaarsconcerten of mooie kerkdiensten die we soms begeleiden.’
In de jaren die volgden groeide het orkest kwalitatief, iets wat niet onopgemerkt bleef. Vier keer werd er gewonnen op het West-Friesland Festival. De club promoveerde op een concours in Zaandam in 2013 naar de vierde divisie. ‘Dat is onze beste muzikale prestatie geweest, alles klopte toen en we kregen een heel hoog puntenaantal. Ik denk dat we in die afgelopen twaalf jaar elkaar hebben kunnen versterken. De leden hebben mij ook iets gegeven.’ Toen hij begon leek vijf jaar hem een goede termijn. ‘Dan vond ik dat we weer moesten praten. Maar we zijn altijd in gesprek gebleven, de samenwerking met het bestuur was al die tijd geweldig. Ik denk dat we het natuurlijke moment van afscheid nemen naderden. We hadden nog wel een jaar door kunnen gaan, maar het is beter om nu te stoppen.’

Voor Marchal, die aan het conservatorium zowel trompet als directie studeerde, is een leven zonder muziek niet mogelijk. ‘Ik heb de muziek wel weer terug als hobby. Ik speel zelf weer, bij Emergo in Castricum, samen met mijn vrouw. Daar geniet ik van.’

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen