Nee, maakt u zich geen zorgen! Uw huisarts is niet ziek. Uw huisarts heeft last van het COVID-19 ofwel coronavirus door alle noodzakelijke aanpassingen en beperkingen die dit met zich meebrengt. “We ontvangen minder patiënten, maar hebben meer werk!”
Bij huisartsenpraktijk Bartstra & Kant zijn twee huisartsen werkzaam, mevrouw A.M.M. Bartstra en de heer R. Kant. Daarnaast zijn er verschillende mensen werkzaam bij de praktijk zoals praktijkondersteuners en praktijkassistenten. De artsen en ondersteuners hebben zowel als persoon, binnen hun eigen gezin en leefsituatie, als op hun werk, te maken met allerlei regels.
Rare periode
Dokter Kant steekt van wal: “We kunnen wel stellen dat we een hele rare periode doorgaan. Het lijkt alsof we steeds opnieuw het wiel moeten uitvinden. Er was een periode dat COVID nog ver weg leek en een periode dat het heel dichtbij was. Nu lijkt het de goede kant op te gaan en worden regels versoepeld, maar tegelijkertijd zien we besmettingscijfers weer stijgen. Niemand heeft een glazen bol en kan voorspellen met zekerheid wat de toekomst brengt.”
Slechte raadgevers
“Paniek en angst zijn slechte raadgevers. We zagen regelmatig dat sommige patiënten niet meer langs durfden te komen,” sluit Dr Bartstra daarop aan. ”Voor sommige patiënten is een telefonisch consult of beeldbellen heus voldoende, maar in andere gevallen is echt contact nodig. Je moet op een andere manier een inschatting maken en dat vraagt flink wat aanpassingen van zowel personeel als patiënt.”
Extra taken
“Als er een vermoeden bestaat dat een patiënt besmet is met COVID-19, moeten we speciale kleding aan. Ter bescherming van onszelf en onze patiënten. Dat aantrekken is een heel karwei, maar het kan niet anders! Ook de schoonmaak van de ruimtes en het extra ventileren kost veel extra tijd. Door deze maatregelen is een bezoek aan uw huisarts veilig en verstandig, als u ernstige klachten ervaart. Mocht u twijfelen, overleg dan met de assistente.”
Testen en wachten
Ook als arts ontkwamen ze er niet aan. “Wie in nauw contact is geweest met iemand die besmet blijkt met het virus, gaat thuis in zelfisolatie en maakt een afspraak om te testen. Het wachten op de uitslag duurt lang, al komt de uitslag nog zo snel. Ondertussen draait de praktijk door en is er nauwelijks vervanging te vinden vanwege de drukte in de hele zorglinie.”
Vaccineren
“Gelukkig zijn er nu goede vaccins beschikbaar en lijkt de prikbereidheid hoog te zijn. Nu er ook gevaccineerd kan worden in de groep jongeren van 12-17 jaar hebben we vertrouwen dat we steeds een beetje betere grip op de situatie krijgen. Met het vaccin zorgen we voor elkaar, zorgen we dat we minder ziek of helemaal niet meer ziek worden én dat we anderen niet ziek maken. Zo zorgen we er samen voor dat de ‘wereld weer een beetje open kan’.”
Goede voorlichting
De artsen benadrukken dat mensen hun keuzes het beste kunnen maken op basis van feiten. “Het internet staat vol verhalen, die niet met feiten kunnen worden onderbouwd. Als je in je ‘eigen bubbel’ blijft, kan het zijn dat je eenzijdige informatie krijgt,” zo klinkt gezamenlijk. “Goede voorlichting over het grillige ziektebeeld en de kracht van vaccineren zijn belangrijk. We gaan geen mensen overhalen, maar willen mensen wel graag eerlijk en duidelijk informeren.”
Diverse klachten
Wie corona heeft (gehad) zal meestal volledig herstellen. Er is een groep mensen die langer klachten houdt. “Ook zien we door o.a. verplicht thuiswerken meer stress- en spanningsklachten. Kwetsbaren groepen kiezen soms voor zelfisolatie (uit angst om ziek te worden) en daar spelen zaken zoals vereenzaming,” aldus dr. Kant.
Contactgegevens
Huisartsenpraktijk Bartstra & Kant, Kleingouw 41 E, 1619 CC Andijk. Telefonisch bereikbaar op 0228 591 325. Dr. Bartstra werkt op maandag, dinsdag en donderdagochtend. Dr. Kant werkt op dinsdagochtend, donderdag en vrijdag.