maandag 9 september 2024
spot_img

Ook de overheid moet zich aanpassen aan de krappe arbeidsmarkt

Doorgaans loop ik twee keer in de week hard, waarvan ten minste een rondje door de polder. De laatste weken kom ik gedurende mijn rondje vaak twee verkeersregelaars tegen (bij de kruispunten Nieuwe Dijk en Veenakkers), vanwege de werkzaamheden aan het fietspad langs De Driehuizen in opdracht van de gemeente Medemblik. Zij staan vanaf ’s ochtends vroeg tot (in mijn waarneming) een uur of half 4. Met respect voor hun werk, begrijp ik daar eerlijk gezegd niks van. Immers, de verkeerssituatie is met borden goed aangegeven en de weg is afgezet voor verkeer van Hoogkarspel richting Andijk. Overtuigend bewijs voor mijn stelling is dat de situatie na half 4 kennelijk veilig genoeg is. Waarom dan toch verkeersregelaars neerzetten?

Demografische veranderingen vragen om andere keuzes
Ja, dit irriteert me. Ik en mijn partij zijn een groot voorstander van investeringen in onze veiligheid door de overheid. Alleen in een veilige samenleving kunnen mensen zich maximaal ontplooien en kunnen zij zich vrij voelen. Waarom dan toch mijn stevige stellingname over de verkeersregelaars? Simpelweg omdat dit model onhoudbaar is. In mijn vorige column had ik het al over de impact van demografische ontwikkelingen in Nederland: omdat we steeds ouder worden en minder kinderen krijgen, komt er druk op het verdienvermogen van de economie. De overheid schrijft hier terecht flinke rapporten over en komt met aanbevelingen, bijvoorbeeld dat bedrijven moeten investeren in meer automatisering. Meest extreme advies kwam in de laatste maanden aan de tuinbouwsector: teveel laaggeschoolde arbeid, laten we hier maar mee stoppen. Prima om naar het bedrijfsleven te kijken (ik zou persoonlijk niet een hele sector wegjagen), maar kijk ook naar jezelf.

Gemeente moet verantwoordelijkheid pakken
En pakken we dan het voorbeeld van de verkeersregelaars er weer bij, dan is mijn advies aan de gemeente: denk er bij een aanbesteding voor een verkeersproject beter over na welke veiligheidsvoorwaarden worden gesteld aan de projectuitvoerder en hoe dit ingevuld moet worden. Want in een krappe arbeidsmarkt moet ook de overheid beter nadenken over de nut en noodzaak van het inzetten van een schaars goed.

Bas de Wit
Statenlid VVD

- Advertisment -spot_img

Meest gelezen laatste 7 dagen