Aanstaande vrijdag is de officiële opening. Tekst OdB/ Foto aangeleverd

In januari werd gestart met een mooi nieuw initiatief op Andijk-West in de kleine zaal van Sarto. Elke maandag- en vrijdagochtend tussen 10 en 12 uur zijn daar twee vrijwilligers aanwezig in wat ze noemen ‘Buurthuiskamer Sarto’, die u voorzien van koffie of thee met een koekje.

Elly Slagter, Anne-Miek de Vries, Mieke Kreuk, Conny de Wit en Linda Jong zijn de initiatiefneemsters van dit project en inmiddels hebben zij hulp gekregen van bijna 20 vrijwilligers. “Dit is een op zichzelf staand initiatief en anders dan bij andere huiskamers richten wij ons niet op een specifieke doelgroep. Bij ons is iedereen welkom.”

Kom gezellig langs
“We zijn met dit initiatief gestart op 2 januari 2023. Meteen de eerste maandag van het nieuwe jaar. Inmiddels zijn er al een aantal mensen die met regelmaat aanschuiven. Hier is de mogelijkheid elkaar te spreken, nieuwe mensen te leren kennen en een luisterend oor te vinden.” Elly vertelt verder: “Juist doordat hier ook jongere mensen aanschuiven ontstaan er verrassende gesprekken.”

Koffie gratis
“We zijn laagdrempelig. U hoeft zich niet van te voren aan te melden, u mag ook gewoon uw partner meenemen of de buurvrouw. Ook voor de kosten hoeft u het niet te laten, want dankzij een mooie sponsoring kunnen wij de thee en koffie gratis aanbieden.” Anne-Miek vult aan: “Via de gemeente Medemblik kregen we een goed gevulde tas met boodschappen. Ook een aanvraag via Veiling Sarto werd gehonoreerd en gaf ons een mooi startkapitaal. Een straatcommissie in de wijk had nog een potje geld dat zij aan een lokaal goed doel wilden schenken. “Dat wij dat doel zijn geworden, voelt heel fijn.” Opbouwwerker Sylvette Ernsting was vanaf het begin betrokken.

Welkom in Sarto
“Carlo Bot, beheerder van Sarto, stelt de ruimte ter beschikking en denkt met ons mee. De koffieochtenden zijn natuurlijk een begin, maar er zijn nog meer ideeën voor de toekomst. Zo denken we er over om ook eens in de zoveel tijd een warme maaltijd te serveren.”

Met én voor elkaar!
“We doen dit omdat wij het leuk vinden en zien dat er behoefte aan is. We hopen dan ook dat u in elk geval een keertje komt kennismaken, dan kunt u zelf ervaren hoe gezellig het is. Vraag de buurvrouw mee, kom met uw wandelmaatje of kom juist alleen zodat u hier nieuwe contacten op kunt doen. Dan kunt u zelf ervaren hoe het is.”

Officiële opening
Op vrijdag 3 maart 2023 zal ‘Buurthuiskamer Sarto’ officieel geopend worden. Carlo Bot zal de openingshandeling verrichten. “Uiteraard is er aansluitend koffie met iets lekkers en bent u bij deze van harte uitgenodigd om ook aan te schuiven.”