donderdag 28 maart 2024
spot_img

Oosterse medicinale voedingsleer nu ook in West-Friesland

Veel mensen denken als ze over Oosterse medicinale voedingstherapie horen, meteen aan heel onbekende exotische gerechten en zeggen dan: “Wat de boer niet kent, eet hij niet.” Dit idee heeft men al, voordat ze op consult komen, maar daarna veranderen ze van gedachte. “De gerechten zijn simpel, voedzaam, lekker en bovendien zijn alle ingrediënten overal te koop,” zeggen klanten.

De meeste mensen ervaren al verbeteringen/minder klachten binnen 2-3 weken en sommigen hebben wat meer tijd nodig. Bovendien krijgt iedere cliënt een persoonlijk afgestemd advies , dat gebaseerd is op zijn klachten/aandoeningen, zijn spijsverteringscapaciteit en zijn unieke aangeboren aanleg.


Taartje met Hüttenkäse en bessencompote

Gezondheid in eigen hand
Waar de Westerse diëtetiek uitgaat van meten, wegen en calorieën tellen kent de Oosterse medicinale voedingsleer andere uitgangspunten en benadert voeding vanuit het oogpunt ‘wat kan de mens echt verteren?’ Krijg je meer energie na het eten of voel je je moe en uitgeput? Hoe kun je ervoor zorgen dat de voeding je lichaam voldoende energie geeft? Alleen de voedingsmiddelen die je optimaal verteert, houden je lichaam gezond. Deze geneeskunst gaat uit van thermische en energetische werking van de voeding. Elk voedingsmiddel heeft namelijk invloed op onze lichaamstemperatuur, het werkt hetzij neutraal, verkoelend of verwarmend. Goede voorbeelden hiervan zijn appelazijn en citroensap. Beiden zuur, beiden hebben invloed op de lever. Waar citroensap verkoelend werkt, werkt appelazijn juist verwarmend. Dit aspect is van belang voor mensen met kouwelijke klachten (zoals koud gevoel, koude handen/voeten, opgeblazen/vol gevoel in de bovenbuik) en mensen met hitte kenmerken (zoals rood gelaat, hoofdpijn, veel dorst, tinnitus, constipatie, prikkelbaarheid of driftbuien). Het gebruik van appelazijn is dus niet aan te raden voor mensen met veel warmte in het lichaam, het zorgt voor nog meer warmte en klachten. Hetzelfde geldt voor mensen, die het altijd maar koud hebben. Als ze citroensap zouden gebruiken, zullen ze zich kouder voelen en meer klachten ontwikkelen. Er zijn voedingsmiddelen die de spijsvertering kunnen stimuleren en voedingsmiddelen die juist kalmeren. Door het nuttigen van specifieke voedingsmiddelen, is het mogelijk de circulatie te bevorderen rondom bepaalde organen, waardoor ze de juiste ondersteuning krijgen. De belangrijke spijsvertering staat centraal in de Oosterse geneeskunde. Gelijk hebben ze, de spijsvertering is verantwoordelijk voor de productie van zowel levensenergie als van het bloed. Bovendien vormt een optimaal werkende spijsvertering de basis voor een sterk immuunsysteem. Het is, in deze onzekere tijd, van groot belang je weerstand op peil te houden en te versterken. Door je spijsvertering in balans te brengen, neem je je gezondheid in eigen hand. De positieve ‘bijwerking’ zal je merken door het ervaren van meer energie, betere slaap, aangenamere lichaamstemperatuur en betere weerstand.

Klachten die kunnen verwijzen naar een niet optimaal werkende spijsvertering zijn vermoeidheid, voedselallergie/-intolerantie, opgeblazen gevoel, overmatig trek in zoet, slaapproblemen, slechte weerstand, last van koude handen en/of voeten, vochtophoping (oedeem), snel last van blauwe plekken, spataderen, aambeien, zwak bindweefsel etc.

De Oosterse medicinale voedingsleer zal dan ook de meest efficiënte therapie zijn om de spijsvertering te herstellen en zo te behouden. De maaltijden zijn lekker, voedzaam en hebben een herstellend effect. Het volgende simpele gerecht werkt bevochtigend bij droge huid en/of slijmvliezen, werkt versterkend bij vermoeidheid en mentale uitputting, helpt bij nervositeit en slaapproblemen. (Mits lactose goed verdragen kan worden). Bevat veel eiwitten, gezonde vetten en is glutenvrij.

Taartjes met Hüttenkäse en polenta.
Ingrediënten: 400 gram Hüttenkäse, 2 eieren, 3 eetlepels maisgries (polenta), 100 gram gesmolten roomboter, handje rozijnen, snufje citroenrasp en fijn gesnipperde muntblaadjes.
Bereidingswijze: Verwarm de oven tot 160 graden. Meng alle ingrediënten goed door elkaar en giet het in de voorbereide lage vorm. Laat het geheel in het midden van de oven ca. 30 minuten bakken. Kan warm of afgekoeld gegeten worden met evt. suikervrije bessencompote (op basis van pure peren- of appelsap), wat kinderen heerlijk vinden. Eet smakelijk!

Uniek in West- Friesland
Amrita- Holistisch Centrum voor Natuurgeneeskunde is een unieke praktijk in West-Friesland, waar onder één dak, niet alleen Oosterse medicinale voedingswijze, maar een compleet pakket aan natuurgeneeskundige therapieën wordt aangeboden. Zoals kruidengeneeskunde, energetische therapie, tonpunctuur, bloedtesten, meditatie- en ontspanningstechnieken. Door een Holistische aanpak vanuit meerdere disciplines worden klachten efficiënt aangepakt met een duurzaam resultaat.

Bel voor een afspraak 06-57245725. Voor meer informatie: www.amrita.nu Natalja Mantel, Andijk.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen