zondag 23 juni 2024
spot_img

Op de koffie bij meester Harryvan

Op 12 juli zijn wij, mijn vrouw en ik op uitnodiging van meester Harryvan op de koffie gegaan bij hem thuis. Aanleiding voor deze uitnodiging was het stukje met als tekst ‘Die naam-Harryvan- die ken ik ergens van’ in de Andijker van 7 juni 2023.

Bij binnenkomst was het al gezellig, meester Harryvan keek er naar uit en had er zin in. Onder het genot van een bakkie begon hij te vertellen, prachtige verhalen uit het verleden passeerde de revue, te veel om allemaal op te schrijven. Ik zei steeds u tegen hem echter hij wilde graag dat ik gewoon jij zou zeggen of Hans. Mijn vrouw heeft wat foto’s gemaakt en is daarna weggegaan, veel plezier jullie zei ze.

Op weg vanuit Amsterdam naar Andijk
Meester Harryvan begon te vertellen hoe hij vanuit Amsterdam in Andijk verzeild raakte. Hij reageerde in de zomervakantie van 1967 op de vacature hoofd der school van de Westerschool in Andijk. Een gesprek volgde, zijnde een gezamenlijke bijeenkomst bij de gemeente Andijk, zijn vrouw Anita was daar ook bij uitgenodigd, ook zij zat in het onderwijs. Men wilde in die tijd graag weten hoe de familie achter de sollicitant eruitzag, toen heel belangrijk.

Tijdens dit gesprek bleek later dat het een plezierige bijkomstigheid opleverde, want zijn vrouw Anita kon in eventuele ziekte gevallen gaan invallen. Het werd dus uiteindelijk een leraren echtpaar. Het leuke van dit verhaal is dat door uiteindelijke fusie van twee scholen, de Westerschool en de Springplank samen de Piramide gingen heten, wat heel veel later weer de school is geworden waar mijn 3 kinderen op hebben gezeten.

Meester Harryvan voert eindmusical 2x uit in Amsterdam.
Daarna het verhaal over de musical “In het land van de zingende mensen” Op de Hudsonschool in Amsterdam werkte een meester Koos van Driel. Deze Koos bleek een oud-collega en zeer goede vriend van Meester Harryvan te zijn. Zij werkten destijds samen op de Dongeschool in de Rivierenbuurt te Amsterdam.
Op de Donge school werd de eindmusical van de zesde klas In het land van de zingende mensen voor het eerst uitgevoerd in 1968.
Toen meester Koos van Driel in datzelfde jaar ook deze musical wilde opvoeren met zijn zesde klas van de Hudson school, heeft hij contact gelegd met meester Harryvan in Andijk. Met de vraag kun je mij een beetje helpen?
Hans reageerde hier heel enthousiast op, hij bood 100% hulp aan. Dus niet een beetje hulp aan zijn oud-collega en goede vriend Koos. Hans deed uiteindelijk alle repetities inclusief de uitvoering en begeleidde het geheel op de piano. Zo werd de eindmusical In het land van de zingende mensen 2x in Amsterdam uitgevoerd.

Op de piano
Voordat ik wegging heb ik achter nog even de tuin bekeken, toen ik terugkwam in de woonkamer zat Hans piano te spelen, ik herkende het liedje, het kleine café aan de haven. Heb er een filmpje van gemaakt, heel leuk. In een flits dacht ik even terug aan de tijd die ik als leerling van klas 6 van de Hudsonschool doorbracht.

Weer naar huis
Ik heb van 10.00 uur s ’morgens tot bijna 13.00 uur bij Hans gezeten, ik heb zoveel verhalen gehoord over onderwijs, sport in Andijk, musicals, piano spelen, politiek, geloof, collega’s en oud-leerlingen, ik vond het allemaal heel leuk en super interessant.
We nemen afscheid voor vandaag, ik zeg tegen Hans, als Amsterdammer tegen een andere Amsterdammer, ik ben trots op jou, dat je zo je best hebt gedaan en nog doet voor het dorp Andijk waar jij zo van houdt. Dat is een mooie afsluitzin van deze ochtend, zei hij nog tegen mij.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen