maandag 22 april 2024
spot_img

Op het ijs: foto’s van Sjoerd Laan

Afgelopen vrijdag 12 februari ben ik te schaatsen geweest op De Groote Vliet én Kleine Vliet in Onderdijk/Medemblik en het Egboetswater.
Zaterdag 13 februari naar Het Streekbos, Enkhuizen en terug richting Lutjebroek.
Zondag 14 februari naar Bovenkarspel, Enkhuizen, Grootebroek, Lutjebroek, Hoogkarspel en Westwoud.

Foto: Sjoerd Laan

De meeste dagen was het schitterend weer, soms wel veel wind dus beschutting van bomen en/of bebouwing was welkom. Iedere dag rond een uur of drie was het aangenaamste moment van de dag qua temperatuur in het zonnetje. Vrijdag was er drukte bij de brug op de Dirk Bijvoetweg als opstapplaats voor veel schaatsliefhebbers. Bij het Stoommuseum stond een klein koek & zopie op het ijs en aan het eind van de Kleine Vliet richting de stad van Medemblik werd het ijs een stuk dunner en zag je het golven. Toen zijn wij weer omgekeerd richting het Egboetswater.

Foto: Sjoerd Laan

Het was afgelopen dagen echt een unicum en ondanks de vele sneeuw, was het ijs op de veel plaatsen goed. Vaak moest je wel oppassen voor de vele soms brede scheuren in het ijs door de vele schaatsers. In Enkhuizen vooral rondom de stad was het ijs zaterdagmiddag bijna stuk gereden en daar zakten soms ook mensen door het ijs onder bruggen die eerst wel toegankelijk waren. In Enkhuizen moest je ook veel klunen. Rondom Grootebroek waren ook diverse duikers later op de dag ontoegankelijk geworden door de vele schaatsers en waren er wakken ontstaan. Ik ging op het eind van de middag ook onder een duiker onder het treinspoor door en naast mij zag ik de ijsschotsen in het water liggen, daar was net iemand doorheen gegaan. Dat houdt natuurijs een beetje spannend en je hebt altijd waaghalzen die het toch nog even proberen tot het misgaat (veel gezien onder bruggen in Enkhuizen). Maar verder waren er weinig (wind) wakken. Sjoerd Laan

Foto: Sjoerd Laan

 

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen