woensdag 24 juli 2024
spot_img

Op stap tijdens de herfstvakantie? Kom naar het Stoommachinemuseum!

Kom je in de herfstvakantie naar het Stoommachinemuseum? Van zaterdag 10 tot en met zondag 25 oktober is het museum alle dagen (behalve maandag) open en onder stoom. Als je het museum binnenloopt, zie je draaiende stoommachines, hoor je sissende stoom, ruik je de olie en voel je de warmte.
In het ketelruim stookt de stoker het vuur in de ketel flink op. Stoken is hard werken! Als je hem helpt het vuur in de ketel brandend te houden, verdien je het diploma ‘hulpstoker’ en wacht je een kleine verrassing. Met de miniatuurstoommachines kun je zelf stoom maken en ontdekken wat stoomkracht doet. Raad ook eens hoe hoog de schoorsteen is en ga met de leuke speurtocht op ontdekkingstocht door het museum.

Bij de expositie ‘Nederland op Stoom!’ kijk je je ogen uit. Vele prachtige (bewegende) stoommodellen uit de museumcollectie laten zien hoe de stoommachine vanaf halverwege de 19e eeuw Nederland veroverde. Eeuwenlang waren mensen afhankelijk van hun eigen spierkracht, daarbij geholpen door dieren zoals paarden en ossen. Ook maakte men gebruik van wind- en waterkracht, maar na de uitvinding van de stoommachine door James Watt (18e eeuw) kwamen er steeds meer machines die het zware werk deden. Zo werd het mogelijk om grote kermisattracties te laten draaien, zoals een stoomschommel, de voorloper van het piratenschip. Kijk maar eens bij de vitrine waar een schitterend model van zo’n stoomschommel staat. Stel je voor dat je daarmee een ritje zou kunnen maken, hoog gierend door de lucht!

Na de herfstvakantie sluit het museum vanwege de omstandigheden tijdelijk haar deuren. Lichtjesavond, de traditionele afsluiting van het stoomseizoen, kan dit jaar helaas niet doorgaan. Vanaf 19 december is het museum met de kerstvakantie weer geopend en onder stoom.

Nederlands Stoommachinemuseum
Oosterdijk 4, 1671 HJ Medemblik
0227-544732
Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 10 tot 17 uur.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen