donderdag 18 april 2024
spot_img

Opa en kleinzoon fietsen samen een bijzonder rondje

Kees Stavenuiter (70) uit Andijk fietst graag. “Mijn dag begint om half 4 met mijn krantenwijken en om half 6 ga ik dan fietsen.” Meerdere keren per week springt Kees op de racefiets voor een ronde van tweehonderd kilometer. Komende tijd staat een speciale rit op het programma. Samen met kleinzoon Jop (13) wordt het honderdste rondje IJsselmeer van dit jaar gereden. Het 1000-ste rondje voor opa Kees!

De sportieve familie waar Kees uit komt leeft door in het dna, want ook kleinzoon Jop heeft inmiddels de liefde voor fietsen ontdekt. “Op de oude racefiets van mijn moeder!” Jop fietst niet de volle 200 kilometer met zijn opa mee. Hij sluit aan vanaf Medemblik en ‘haalt opa binnen’.

Fietsen als training
De één doet graag een teamsport, de ander kiest voor een sport waarbij je vooral steeds jezelf uitdaagt om verder of harder te gaan. Weer een ander gebruikt de ene sport om te trainen voor een andere sport. “Mijn vader was fanatiek schaatser (o.a. de Elfstedentocht) en eigenlijk deed hij het fietsen altijd als training voor het verbeteren van zijn schaatsprestaties. Wij deden als kinderen al mee. De liefde voor zowel het fietsen als het schaatsen is er nog altijd. Onze eigen kinderen deden het ook en nu dus zelfs de kleinkinderen die de traditie voort gaan zetten!”

Een rondje om
Fietsen begint met een rondje om, gewoon 1x per week. Dat rondje wordt steeds een beetje groter en die één keer per week wordt twee keer per week. “Voor je het weet fiets je drie keer per week een rondje van 200 kilometer om het IJsselmeer!” lacht Kees.

Samen of alleen
Meestal fietst Kees alleen. Soms fietsen Sigrid Schaap en/of Mark Lakeman mee. “Ook enthousiaste fietsers en we rijden vaker samen, dus op deze bijzondere rit gaan zij ook mee,” vertelt Kees. Jop sluit de laatste kilometers ook aan en zo fietsen ze samen de laatste etappe van deze bijzondere rit. Bij vertrek vanuit Andijk gaat de route o.a. langs de plaatsen Den Oever, Workum, Lemmer, Emmeloord, Lelystad en Enkhuizen.

Bushalte en koffie
Een rondje IJsselmeer betekent dat je over de Afsluitdijk moet, maar die is tot zeker 2025 niet toegankelijk voor fietsers, dat deel moet met de bus. “Door te fietsen via Ens, Vollenhove en Blokzijl kom ik toch op de 200 kilometer totaal.” Kees vervolgt: “De tussenkomst van de bus is niet ideaal. Je moet er op tijd zijn. Gelukkig heb ik vast plekjes voor een kop koffie onderweg en een vaste plek om te wachten als ik iets te vroeg ben voor de bus.“ Kees vertelt over een bijzondere groep mannen: “Op het leugenbankie bij Lemmer/Workum zit altijd een vast groepje mannen. Regelmatig kom ik er even bij zitten. De mooiste verhalen hoor je dan. Deze mannen trakteer ik tijdens mijn 1000ste rit ook op gebak, zij zijn onderdeel van mijn wekelijkse ritjes. Dus ‘vieren’ ze het gewoon mee.”

Gewoon doortrappen
Als Kees na de ronde thuiskomt en hij de huiskamer binnenstapt heeft hij een voldaan gevoel dat het toch weer gelukt is.” Tijd voor een kop koffie. Gewoon blijven doortrappen en wellicht lukt het nog een keer om de volledige ronde te fietsen zonder tussenkomst van de bus. Wie weet kunnen Jop en ik dat samen doen!”

Inmiddels zit het rondje IJsselmeer erop en hebben alle vier de deelnemers de tocht volbracht.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen