donderdag 18 april 2024
spot_img

Opa’s in de bouw zoeken naar verjonging

“Loop een willekeurige bouwplaats op (niet zonder toestemming van de uitvoerder graag!) en het valt op dat er vooral veel opa’s rondlopen,” zo constateerde Robert Kaag. “Niet dat ik iets heb tegen deze ietwat grijzende, maar zeer ervaren vaklui hoor!”

“Het valt alleen op dat ik met alleen maar mannen werk en weinig vrouwen op de bouwplaats tref. Daarbij haal ik de gemiddelde leeftijd in mijn eentje niet echt naar beneden, ze zijn gewoon in de overhand met hun 50+.” Gelukkig kunnen zijn collega’s de gebroeders Kooi en John Koning er om lachen. Ze herkennen zich in het beeld, de bouw vergrijst en wordt gedomineerd door ‘opa’s’.

Jong talent gezocht
De wens om te kunnen wonen is groot en de plannen van de ministeries om honderden, duizenden (of liever nog tienduizenden) huizen te bouwen in de komende maanden is natuurlijk een prachtig streven. “Onze vraag is echter wel wie dat dan gaan doen? Vaklui zijn er nu al te kort voor de lopende projecten en heel veel jong talent komt er nog niet aan. We kunnen er in elk geval nog veel meer gebruiken.”

Leren bouwen
De opleiding toto timmerman of metselaar biedt een goede eerste stap. Bouwen leer je echter vooral door het te doen. Elke bouwwerk is toch net even anders. Door jongelui op een bouwwerk te kunnen koppelen aan ervaren vaklui houdt je ook voor de toekomst het vakmanschap behouden.”

Meer vrouwen bouwen
De bouw was vroeger echt een mannenbolwerk. Steeds meer vrouwen kiezen echter voor de richting bouw. “Toch doen we juist ook hier nog eens de oproep voor meer vrouwen op het bouwterrein. Vrouwen kunnen ook vak‘man’schap leveren.” De mannen zijn het er over eens: “Wij zouden de dames in elk geval met open armen ontvangen, mits ze bereid zijn hard te werken. De bouw is een mooi, maar lichamelijk zwaar beroep.”

Vroege uren
De bouwplaats kent vele facetten, van het bouwrijp maken tot aan het slaan van de eerste palen. Het leggen van funderingen, ofwel de ruwbouw. En daarna natuurlijk het neerzetten van veelzijdige paleisjes voor de nieuwe bewoners. Van hoogbouw en appartementen tot rijtjeshuizen en vrijstaande villa’s. Elke aannemer heeft zijn eigen ‘doelgroep’ en specialiteiten. Niemand hoeft hier met zijn armen over elkaar te staan, er is altijd wat te doen.

Lekker buiten zijn
De lente is begonnen en de zomer komt er aan. De dagen worden langer en je kunt heerlijk buiten werken. “Waar vind je dat nog? Je krijgt een gezond kleurtje terwijl je werkt. De koffie is ’s morgens heerlijk! Een ochtendhumeur hou je hier niet lang vol, de bouw is helemaal zo gek nog niet! Een goede vakman hoeft nooit zonder werk te zitten en wij leren het ze graag.”

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen