woensdag 11 september 2024
spot_img

Open dag De Jong Lelies

Jan Roelof Koen bezoekt de lelies van De Jong

Bloemen houden van mensen. En mensen houden van bloemen. Afgelopen zaterdag bleek dat maar weer eens. Wij mensen waren welkom bij de lelies van De Jong aan het Kerkepad. Nou, dat laat je je natuurlijk niet ontgaan! Ik was één van de vele bloemenliefhebbers die de weg naar het bedrijf van De Jong wisten te vinden. En eenmaal binnen genoten van de kleurenpracht van die fantastisch mooie lelies.
Als het over lelies gaat komen er al snel opmerkingen over de reuk en de meeldraden. Nou, ik kan niet anders zeggen dat het er lekker rook en ter bescherming van je kleding hingen er plastic jassen. Gewoon zorgeloos genieten dus van de gastvrijheid en de bloemen bij De Jong Lelies.

In de ontvangsthal stonden prachtig opgemaakte stukken – of hoe die oogstrelende leliecombinaties ook mogen heten, evenals in de naastgelegen ruimte waar zitjes waren om even bij te komen. En in de kassen een verbluffende hoeveelheid verschillende soorten en kleuren lelies. Gewoon overweldigend, die leliepracht daar aan het Kerkepad. Beschrijven gaat eigenlijk niet, dit moet je gewoon zien om te kunnen geloven dat er zoveel soorten in zoveel kleuren zijn. (Alleen blauwe heb ik niet gezien.) En daar bij De Jong hebben ze ook nog eens prachtige namen gekregen als ‘Torre del Sol’, White Spear (dat waren witte, inderdaad), ‘Cavolino’ en ‘Delmarossa’. Tellen was niet te doen, maar op de website www.dejonglelies.nl worden er zo’n 300 benoemd. Ik denk dat er hier nog wel meer stonden. Eén van de mooiste vond ik wel, ondanks de naam, ‘Double Trouble’. En laat dat nu ook nog eens een soort zijn zónder pollen en zónder geur! (Zou dus eigenlijk ‘No trouble’ moeten heten ….) Want ook díe lelies zijn er. En ja, ook een fraaie gele ‘Emoji’ stond er te pronken!

Kortom: het was zaterdag genieten daar bij De Jong Lelies! Ik ging dan ook blij gestemd naar huis. Met een informatief boekje en een balpen in mijn fietstas. (Vanwege die pen dit bezoekverslag, ik moest er toch wat passends mee doen.) Een paar weetjes uit het boekje: De grondlegger van het bedrijf, Klaas de Jong, was een leliepionier. Hij bracht het product in de jaren ’60 uit Amerika en Japan naar Nederland, experimenteerde met de verschillende teeltmogelijkheden en zorgde voor verdere distributie van de lelie binnen Europa. De Jong Lelies combineert veredeling, teelt en export. Vanuit de vestigingen hier voorzien ze professionele bloementelers en bollenimporteurs in meer dan vijftig landen over de hele wereld van leliebollen. Mede dankzij de kwekerij in Nieuw-Zeeland kunnen zij jaarrond de beste kwaliteit lelies leveren. Het huidige beheer wordt gevoerd door Wijnand van der Kooij, Remco van der Kooij en Michiel Ruiter.

Beste mensen van De Jong Lelies: hartelijk dank voor deze gelegenheid om bij u in de kas te komen!

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen