dinsdag 25 juni 2024
spot_img

Open Dag Water & recreatie in Streekbos

Zondag 10 juni vindt in het Streekbos in Bovenkarspel de 28-ste editie van de Open Dag Water & recreatie (ODW) plaats. Op het strandje van het Streekbos ontmoet ik de drijvende krachten achter deze dag.

Jos Mathot, van de Streker Survivalrunvereniging, vertelt: “Achtentwintig jaar geleden heeft de ANWB samen met de gemeente deze dag voor het eerst georganiseerd. De betrokkenheid van de deelnemende verenigingen en de toenmalige exploitant van het restaurant, Theo Peerdeman, hebben ervoor gezorgd dat de dag uit kon groeien tot een groot, bekend evenement. Vanuit deze deelnemende verenigingen zijn Mark en ik betrokken geraakt bij de organisatie”. Mark Boukens, lid van Reddingsbrigade De Streek: “Toen een aantal jaar geleden de organisatie van de ODW wilden stoppen met de dag, hebben Jos en ik elkaar eens goed aangekeken. Zowel voor de survivalvereniging als de reddingsbrigade was de ODW altijd een mooie gelegenheid onszelf te profileren en bovendien kunnen wij bij onze verenigingen altijd rekenen op veel vrijwilligers. De survivalrunvereniging zag een mooie survivalruntocht verloren gaan, waarbij altijd veel (jeugd-) leden over, door, en onder het Streekbos klauterden. Aan de tocht doen ook altijd veel scholieren van de sportstroom van het Martinus College mee. Voor de reddingsbrigade was de ODW, zo vlak voor de Lifeguard-examens, altijd een mooie laatste test om de kandidaten nog eens flink te laten oefenen in het toezichthouden en hulpverlenen. Bovendien konden op het strandje de jeugdleden zich altijd uitleven op het werkzakwerpen en beachflaggen (een soort afvalrace-renspel op het zand).”

De hoogte zoeken

Bestuur
Voor Jos en Mark was er eigenlijk maar één keuze: zij namen de organisatie van de ODW over. Het eerste jaar een hele klus, omdat zij naast de ODW dus ook bij hun eigen vereniging veel vrijwilligerswerk verrichten. Van de deelnemende verenigingen kwam ook steun. Mark: “De flyers worden altijd langs alle scholen in Stede Broec en Enkhuizen gebracht. Niemand is te beroerd om koffie te brengen of de broodjes te smeren”. Inmiddels is Kathy Oudenaller, ook van de survivalrunvereniging, toegevoegd aan de organisatie. Mark: “Jos en ik zijn echte doeners en niet zo van het vergaderen. Door Kathy komt er wat meer structuur in de organisatie. Het zou mooi zijn nog een of twee extra organisatieleden erbij te hebben”.

Spelen met water

Nieuwe deelnemers
Mark: “Mijn taak is onder andere elk jaar weer nieuwe deelnemers aan de ODW toe te voegen. Juist de diversiteit van verenigingen maakt de dag interessant voor de bezoekers. Het mooiste is als een vereniging een eigen programma maakt voor de dag, waarbij de eigen leden de sport kunnen beoefenen maar ook bezoekers aan de dag mee kunnen doen. Voor de jeugd is er genoeg te doen, maar we zoeken ook activiteiten voor de oudere jeugd en de volwassenen. Als je op een willekeurige dag in het Streekbos komt, zijn er altijd groepjes bezig met fitness, hardlopen en workouts. De bezoekers aan de ODW kunnen zo een nieuwe sport of activiteit uit proberen en de groepen zijn bezig met hun eigen leden en hun eigen bezigheden”. Zo is vorig jaar de ‘Moms in Balance’ toegevoegd aan de lijst met deelnemers. Deze groep richt zich op jonge moeders of net zwangere vrouwen. Mark: “De ‘moms’ hebben de workouts al om 9:00 en om 10:00 uur. We proberen ook nog een sessie om 11:00 te laten starten. Zwanger of moeder zijn is geen voorwaarde, dus iedereen kan meedoen!”

Nat pak halen

Survivalrun
Kathy: “Vanaf half elf zullen ook de eerste survivalrungroepen van start gaan, inschrijving gaat via de basisscholen maar kan op de dag zelf ook. Dan kan het zijn, dat je moet wachten voordat je van start kan”. Jos: “Er is gelukkig genoeg te doen. Voor de jeugd zijn er de stempelkaarten waarmee ze langs de stands kunnen gaan om een stempel op te halen. De iets oudere jeugd kan zich vermaken bij de boksclinic of de beginselen van het schermen leren. Bij de brandweer en de reddingsbrigade kun je je reddings-skills weer opvijzelen. De scouting komt weer met de zeilvlets en natuurlijk kan je ook weer een broodje bakken. De oudere jeugd en de (jong-) volwassenen kunnen een SUP-clinic krijgen. Bij SAV kun je leren sprinten en oefenen met werpen. Bij ‘de Flinters’ kun je speed badminton leren. Ook het IVN is open en heeft volop activiteiten.”

Laatste nieuws
“Al met al genoeg redenen om zondag 10 juni naar het Streekbos te komen en mee te doen! Als u met de boot komt, wordt u begeleid naar een aanlegplaats. We willen de plas namelijk zoveel mogelijk vrijhouden voor de activiteiten. Komt u met de auto volgt u dan de aanwijzingen van de verkeersregelaars op. Het aantal parkeerplaatsen is namelijk beperkt. Op de facebooksite staan alle deelnemende verenigingen genoemd en wordt ook het laatste nieuws vermeld. Door het volgen van de facebooksite (facebook.nl/odwsb) blijf je op de hoogste van de ODW.”

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen