donderdag 18 juli 2024
spot_img

Open dag zuivering Wervershoof

Van poep en plas naar schoon water en biogas
Noord-Hollanders, van het Noordzeekanaal tot en met Texel, produceren samen ongeveer 100.000.000 m3 afvalwater per jaar. Dat is ruim 464 keer het AFAS-stadion vol met water! Het hoogheemraadschap zorgt ervoor dat dit water allemaal gezuiverd wordt. Bovendien winnen we er grondstoffen uit. Nieuwsgierig hoe we dit doen? Ontdek dit alles zaterdag 16 juni tussen 10.00 en 16.00 uur bij onze rioolwaterzuivering in Wervershoof.

Het hoogheemraadschap opent de poorten van de rioolwaterzuivering Wervershoof en nodigt iedereen van harte uit om een kijkje te nemen. Voor jong en oud is er van alles te zien en te beleven. Neem plaats op de poepdoos bij de toiletdames: wat mag er nou echt niet in het riool? Ontdek op het terrein hoe we bacteriën voor ons laten werken om vies water schoon te maken. Bekijk deze hardwerkende beestjes onder een microscoop. Vraag onze medewerkers het hemd van hun lijf, waarom werken zij eigenlijk op een zuivering? En hoe haal je energie en grondstoffen uit poep en plas? Ook benieuwd naar het leven in de sloot? Er is een aquarium met vissen uit de omgeving en een afvaardiging van de West-Friese gemeenten is deze dag aanwezig.

De toekomst van het water
Via het toilet en het riool komen steeds meer microdeeltjes zoals medicijnresten in het afvalwater terecht. De effecten kunnen op langere termijn schadelijk zijn en de flora en fauna verstoren. Bij de zuivering in Wervershoof werkt HHNK samen met drinkwaterbedrijf PWN en watertechnologiebedrijf PWNT aan een pilot om deze medicijnresten als extra stap uit het gezuiverde afvalwater te verwijderen. Ook in de toekomst willen we schoon en gezond water voor mensen, dieren en planten. Zodat we water veilig kunnen gebruiken en ervan kunnen genieten. Daarom moeten we zuinig zijn met schoon zoet water.

Energie en grondstoffen
Het afvalwater zien we tegenwoordig ook als een bron van nuttige grondstoffen, duurzame energie en schoon water. Zo winnen wij fosfaat en cellulose terug en ook energie in de vorm van warmte, elektriciteit en biogas. Zo winnen wij wat van waarde is terug uit uw afvalwater!

Reizende tentoonstelling
Wilt u alvast een voorproefje? Kom dan naar de tentoonstelling ‘Het riool leeft’ in het gemeentehuis Hoorn van 11 tot en met 15 juni en in het gemeentehuis Medemblik van 18 tot en met 22 juni.

Kom ook naar de open dag op zaterdag 16 juni (10.00-16.00 uur) en zie, ontdek en ruik het allemaal. Locatie: rioolwaterzuivering Wervershoof, Ketellap 1 in Wervershoof. Er is voldoende parkeergelegenheid en uiteraard de mogelijkheid tot toiletbezoek. Tot dan!

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen