dinsdag 25 juni 2024
spot_img

Open Monumentendag in Medemblik digitaal

De Open Monumentendag in de gemeente Medemblik is dit jaar anders dan anders. Vanwege COVID-19 staan op 12 september geen deuren open van stolpboerderijen, kerken en andere gebouwen. In plaats daarvan wordt een aantal bijzondere monumenten digitaal in beeld gebracht. Laat je verrassen door vijf korte filmpjes!

Het Comité Open Monumentendag Medemblik selecteerde voor deze digitale editie vijf juweeltjes en brengt hun verhaal en geschiedenis in beeld. Het zijn monumenten waar je misschien niet zo snel aan denkt, maar die zeer de moeite waard zijn.

Leermonumenten
Een van de gefilmde monumenten is Huis Midwoud. Eigenaar Yvo Verschoor vertelt over zijn monument dat tegenwoordig als concertzaal dienst doet. Oorspronkelijk was Huis Midwoud een onderwijzerswoning met school waardoor het goed aansluit bij het Open Monumentendag-thema van 2020: ‘Leermonument’. Dat geldt ook voor de voormalige meisjesschool in Twisk die samen met de doopsgezinde kerk in een ander filmpje centraal staat.

De filmpjes laten zien dat eigenlijk elk monument een ‘leermonument’ is. Zo leer je van Johan Visser wat een eendenkooi is. Hij toont de eeuwenoude eendenkooi in Zwaagdijk-Oost. Ook de grote barometer bij de Kwikkelsbrug in Medemblik is een monument om van te leren. En is het stenen sluisje langs de A.C. de Graafweg in Wognum je wel eens opgevallen? In een filmpje wordt het belang van dit waterstaatkundige bouwwerk uit de doeken gedaan.

Informatie
De vijf filmpjes van de Open Monumentendag in Medemblik zijn vanaf maandag 7 september online. Je kunt ze vinden via de websites www.visitmedemblik.nl en www.openmonumentendag.nl.

De Open Monumentendag vraagt jaarlijks aandacht voor monumenten en de instandhouding ervan. De gemeente Medemblik telt 250 panden en drie stads- en dorpsgezichten met een beschermde monumentenstatus.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen