donderdag 13 juni 2024
spot_img

Openluchtbaden sturen gemeente Medemblik brandbrief

BTW sportvrijstelling kost tienduizenden euro’s
De vrijwilligers van de zwembaden in Andijk, Midwoud, Wognum, Abbekerk en Benningbroek hebben een brandbrief aan de gemeenteraad en college van Medemblik gestuurd.

Wat speelt er?
Vanaf 1 januari vervalt de BTW teruggave die de zwembaden ieder kwartaal ontvingen. Wijziging van de BTW-regels, de zogenaamde sportvrijstelling, is hiervan de oorzaak. “In het verleden werd bij de subsidie aan de baden rekening gehouden met de inkomsten die de BTW teruggave opleverde. Nu die BTW teruggave vervalt hebben de baden direct twee grote problemen” vertelt Elwin Houwen die voorzitter is van zwembad De Weid en tot volgend voorjaar ook voorzitter van Stichting Samenwerkende Zwembaden West Friesland. “Ten eerste; het vervallen van de BTW-teruggave betekent inkomstenverlies van tussen 10.000 en 20.000 euro pér bad, pér jaar. Dat is een enorm bedrag en voor sommige baden al snel levensbedreigend”.

Hand in de spaarpot van de vrijwilligers
Ten tweede: de spaarpot voor groot onderhoud waarvoor de vrijwilligers zo hard hebben gewerkt is in één keer zo’n 22% minder waard. BTW is immers niet meer verrekenbaar. “Stel je eens voor dat dit met je spaarpot thuis gebeurd” zegt Houwen. “Het onderhoud van de baden komt in gevaar. Daarnaast spelen er nog andere risico’s door de nieuwe belastingregels, waaronder het vervallen van de teruggave van energiebelasting”. Medemblik moet snel duidelijkheid geven over de manier waarop de baden hiervoor worden gecompenseerd. Inmiddels is een motie van die strekking ook in de gemeenteraad besproken.

Ook vrijwilliger worden? info@deweid.nl

Vorig artikel
Volgend artikel

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen