maandag 20 mei 2024
spot_img

Opstandige Westfriezen

Oktober is de Maand van de Geschiedenis, het grootste historische evenement van Nederland. Het thema dit jaar is: Opstand. Tijdens de Maand van de Geschiedenis organiseert het Westfries Archief in Hoorn een speciaal programma. Het thema Opstand komt tot leven met een lezing en een rondleiding in de depots, waarin allerlei archiefschatten te zien zullen zijn.

Wie meteen aan opstandige Westfriezen denkt, komt bedrogen uit. Natuurlijk, er was de strijd tegen de graven van Holland tot 1289. Maar daarna hield dat “vrijheidslievende” volkje zich behoorlijk rustig, op enkele uitzonderingen na. In 1426 was Westfriesland kortstondig het toneel van schermutselingen in het kader van de Hoekse en Kabeljauwse twisten. Ingrijpender waren de gebeurtenissen vanaf omstreeks 1570. Dat de Opstand tegen het bewind van de hertog van Alva zou leiden tot het afzweren van de Spaanse koning Filips II als wettige landsheer en het ontstaan van de Republiek, kon niemand op dat moment voorzien. Het toen toevallig ontstane staatsbestel werd kort na de Patriottentijd (jaren 1780) ten grave gedragen. Opstandig waren de Westfriezen aan het einde van achttiende eeuw misschien niet meer, maar een spannende tijd was het zeker wel. Immers, Nederland werd toen min of meer opnieuw uitgevonden.

Nog veel meer over opstandige Westfriezen hoort en ziet u tijdens de lezing met de aansluitende rondleiding. Deze vinden plaats op vrijdag 5, 12, 19 en 26 oktober in het Westfries Archief, Blauwe Berg 5C  in Hoorn. De lezing start om 14.00 uur. Na de lezing vindt een rondleiding plaats door de depots van het Westfries Archief. U kunt dan met eigen ogen bijzondere stukken zien die aansluiten bij het thema Opstand. Aanmelden kan via info@wfa.nl. Vermeldt uw naam, welke datum u wilt komen en met hoeveel personen u komt. Aanmelden kan ook door te bellen naar 0229-282500. 

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen