woensdag 24 april 2024
spot_img

Orgelconcert in Wervershoof

Op dinsdag 4 augustus speelt Tjeerd van der Ploeg om 20.00 uur het tweede orgelconcert van dit jaar in de Sint Werenfriduskerk te Wervershoof. Hij zal werken spelen van Rheinberger, Karg-Elert, Liszt en Reger.

Tjeerd van der Ploeg (1958) is sinds 2002 werkzaam als organist en dirigent aan de St. Christoforuskerk te Schagen. Zijn concertrepertoire omvat vrijwel de gehele breedte van de orgelliteratuur. Hij maakte vele CD-opnamen met onder andere werken van Herbert Howells, Charles Tournemire en J.S. Bach. Wegens zijn verdiensten voor de Franse orgelliteratuur werd hem de Zilveren Medaille van de Société Académique ‘Arts, Sciences et Lettres’ te Parijs toegekend. Tjeerd van der Ploeg studeerde hoofdvak orgel in Leeuwarden bij Piet Post en Jan Jongepier en in Amsterdam bij Jacques van Oortmerssen aan het Sweelinck Conservatorium, waar hij in 1985 het einddiploma solospel voor orgel behaalde. Tevens behaalde hij diploma’s koordirectie, kerkmuziek en een aantekening voor improvisatie. Als publicist schreef hij diverse artikelen onder andere over oude Spaanse componisten waaronder Pablo Bruna en Francisco Correa de Arauxo en over Engelse en Franse orgelmuziek. Tjeerd van der Ploeg concerteerde in diverse Europese landen en in de VS. Tijdens de zondagmiddagconcerten in de St. Christoforuskerk op het befaamde Nicholson-orgel in Schagen brengt hij een groot deel van de romantische orgelliteratuur tot klinken waaronder muziek van Reger, Karg-Elert, Schmidt, Franck, Widor, Vierne Dupré en natuurlijk het Engels romantische repertoire. Naast zijn werkzaamheden als organist is hij actief als gregorianist.

Het orgel in de Sint Werenfriduskerk werd in 1883 gebouwd door de gebr. Gradussen. Het is een romantisch Frans/Belgisch instrument. Daardoor onderscheidt het zich van de orgels in de wijde Westfriese omgeving.
De Sint Werenfriduskerk is een neo-gothische kerk met ongeveer 800 zitplaatsen, gebouwd in 1875. I.v.m. de coronamaatregelen is een beperkt aantal zitplaatsen beschikbaar. Deze zijn op 1,5 meter afstand van elkaar aangegeven d.m.v. stickers en linten.
Aanvang concert: 20.00 uur. Toegang: € 5,–

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen