Foto aangeleverd

Op dinsdag 6 september zal in de Sint Werenfriduskerk te Wervershoof een orgelconcert worden gespeeld door Jan van der Leek. Aanvang: 20.00 uur, toegang gratis.
Jan van der Leek ontving zijn opleiding aan de Muziekpedagogische Akademie te Alkmaar o.l.v. Hans van Nieuwkoop. Ook behaalde hij hier zijn diploma koordirectie. In de loop der jaren heeft hij in de hele provincie Noorholland koren gedirigeerd. Ook heeft hij les gegeven aan enkele muziekscholen. Vanaf 1990 ook d.m.v. een prive-lespraktijk. Sinds 1984 was hij verbonden aan de Sint Werenfriduskerk als organist en dirigent.
Op zijn initiatief is er van 1998 actie gevoerd om het orgel in deze kerk te gaan restaureren. In 2000 kon deze restauratie worden uitgevoerd door Flentrop Orgelbouw. Daarna is een CD van het orgel verschenen en worden er ook in de zomermaanden orgelconcerten op gespeeld. Het instrument werd in 1863 in de vorige kerk gebouwd door Van Dinter. In 1884 werd het in de huidige kerk omgebouwd door Gradussen. In 1973 werd het orgel aangepast aan de eisen van die tijd d.m.v. veranderingen in de dispositie en de klank. In 2000 werd het orgel gerestaureerd naar Gradussen 1884, waarbij deze veranderingen dus weer ongedaan werden gemaakt.

Op het programma van 6 september staat muziek van Frescobaldi, J.S. Bach, Bennett, Alcock en Du Mage. Ook zal de premiere van een nieuw werk van Pieter Rynja tot klinken komen: Introspection III. Dit werk werd gecomponeerd voor de 70e verjaardag van Jan van der Leek, onlangs gevierd. De getallen 70 en 52 spelen hierin dan ook een rol.
Het concert begint om 20.00 uur en de toegang is vrij. Na afloop collecte aan de uitgang.