woensdag 24 april 2024
spot_img

Oud-Andijker gaat in oktober naar Irpin bij Kiev (Oekraïne)

Als Oud-Andijker heeft Erik Schoneveld al veel betekend voor vluchtelingen in Andijk. Hij is hier taalmaatje voor diverse mensen en hij heeft samen met zijn vrouw Marjola Schoneveld-Sluys veel betekend voor een Syrische familie die in Andijk woont. Daarnaast heeft hij jarenlang vrijwilligerswerk gedaan bij Dorcas.

Tweeënhalf jaar geleden heeft hij het mooie Noord-Hollandse dorpje verruilt voor het Drentse Coevorden. In Coevorden heeft hij andere, mooie taken mogen oppakken. Hij is bestuurslid geworden van Fruitfull Life Foundation, een stichting die zich inzet voor een beter leven voor vrouwen wereldwijd. De stichting werkt onder vluchtelingenvrouwen in Drenthe. Wie kon wegkijken toen de oorlog in Oekraine uitbrak? Naast het werk onder vluchtelingen in Drenthe, besloot Erik een organisatie te gaan zoeken om ook iets te gaan doen voor vluchtelingen in Roemenië. Hij verbleef acht weken in Reghin in Noord-West Roemenië en is een keer met een konvooi Oekraïne in geweest. Op een gegeven moment kon hij niet veel meer doen, omdat er een nieuwe Oekraïense regel kwam waardoor hij zijn werk als konvooi chauffeur verloor. Kort daarna keerde hij terug in Nederland.

Verwoesting in Irpin.

Een aantal maanden geleden hoorde Erik in een uitzending van GrootNieuwsRadio dat er mensen vanuit Leeuwarden naar Irpin gingen om daar te helpen met de wederopbouw van de vernielde stad voor de winter. Irpin is een stad 60 km ten Noordwesten van Kiev. Het ligt naast Bocha, dat in februari en maart grotendeels is vernield. Iedereen herinnert zich de beelden nog.

Van 14 tot 22 oktober gaat Erik met een groep van dertien mensen met twee busjes naar Irpin. Hij gaat daar herstelwerkzaamheden uitvoeren aan de huizen, puinruimen en eten uitdelen. Hij werkt vanuit de Baptistengemeente in Irpin. Dit is een kerkgemeenschap die bewogen is met de bewoners. Erik en de groep worden begeleid door mensen van deze kerk, zodat echt het meest noodzakelijke werd wordt gedaan en niet zomaar ergens aan wordt begonnen wat niet wordt afgemaakt. De bouwmaterialen worden door de kerk ingekocht in Oekraine, dus de lokale ondernemers hebben er belang bij dat de groep komt. Het geld dat nodig is om de bouwmatrialen te kopen wordt door de groep zelf ingezameld via de contacten die de deelnemers in Nederland hebben. Het is de bedoeling dat iedereen ongeveer 1000 euro aan sponsorgeld ophaald.

Erik denkt dat de persoonlijke verhalen van de plaatselijke bevolking veel indruk op hem gaan maken. Hij heeft al verhalen gehoord van Oekraïeners die zijn gevlucht en in Drenthe verblijven, maar ook geluisterd naar mensen die eerder in Irpin hebben geholpen met bouwwerkzaamheden. Het is oorlogsgebied, maar direct gevaar is er niet, omdat het strijdveld ongeveer 600 km verderop is.

 

Wilt u meehelpen om mensen in Oekraïne een huis voor de winter te geven?

Doneer dan via NL 85 TR IO 0788 8309 29
t.n.v. G.W. Huisman en omschrijving EL Irpin, Erik Schoneveld.

We zorgen dat het geld op de juiste plaats in Oekraïne komt.

 

 

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen