Het boek gaat over het ziektebeeld CVS/M.E en heeft veel overeenkomsten met het nu actuele long-civid syndroom, al moet de toekomst nog uitwijzen of de nasleep van deze virale belasting overeenkomt met wat men algemeen post-viraal syndroom noemt.
Recensie
In dit boek neemt Maria Groot de lezer mee naar een uitgebreide zoektocht van Emma naar de oorzaken van haar chronische vermoeidheidsklachten en wat daar allemaal nog meer bij gevoeld wordt. Ze beschrijft de vele consulten in het medische circuit, die dikwijls tot frustratie en zich niet begrepen voelen leidden. Ze beschrijft ook het werk van pioniers op dit gebied van ME waar Emma wel baat bij had. Ze kwam dan in de complementaire gezondheidszorg terecht, waarbij de hulpverlener naar de gehele mens kijkt. Maar Emma kijkt verder dan hulpverlening. Ze kijkt ook naar de invloed van voeding en vergiftigende stoffen, zoals amalgaam in de vullingen van kiezen of round-up wat op het land gestrooid wordt.
Er wordt een pleidooi gehouden voor de samenwerking tussen reguliere en complementaire gezondheidszorg, hetgeen ik al jaren propageer en toepas in mijn scholingen. Waarbij ook het belang opgemerkt wordt van goede opleiding voor complementaire therapeuten en het lid zijn van een beroepsvereniging. Hierdoor is nascholing en een goede klachtregeling geborgd.
Het geheel wordt verlevendigd door een aantal passende gedichten. In de 4 bijlagen worden nog eens overzichtelijk de symptomen en de achtergronden van ME genoemd, evenals de voedselgevoeligheid en alternatieve hulp die men kan inroepen.
Een aanrader voor een ieder die zich in de symptomen herkent en hun huisgenoten. Ook zeer leerzaam voor hulpverleners die met deze problematiek te maken hebben.
Ineke Hamstra, psychosociaal therapeut en eigenaar van het scholingsinstituut Gezina.