maandag 22 juli 2024
spot_img

Oud papier rond de feestdagen

Zaterdag wordt er weer oud papier opgehaald. Voor degenen die ophalen is dit vaak een zware klus. Als loper twijfel je bovendien wel eens aan de verstandelijke vermogens van sommige mensen. Bedenkt dat u wilt doen aan afvalscheiding. Dat gaat verder dan zomaar iets aan de weg zetten. Haal na de sinterklaasviering de surprises uit elkaar. Watten, sateprikkers en plastic horen niet bij het papier. Er zijn heel veel dozen in omloop vanwege de pakketpost, gebruik die. Zet niet uw krat naast een lege doos, maar doe het papier daarin. Gooi het piepschuim in de grijze bak en verwijder zo veel mogelijk al het plastic. Drinkpakken moeten in de plastic bak! We gooien ze anders zo bij u terug in de tuin, of helaas soms bij de buren.

De combinatie van losse papiertjes, een open doos en wind betekent dat het overal heen waait. Als wij de bovenste doos oppakken, waaien soms alle gespaarde theezakjes uit de doos eronder op de straat en die ruimen we niet op. Daarvoor is geen tijd. Tissues moet u niet bewaren, maar in de grijze bak gooien. Dat is vies. Als u administratie wilt opruimen, haal dan de ordners en het plastic eraf, want we nemen het niet mee.

Zet eens wat samen met uw buren neer, dan hoeven we Andijk niet geheel lopend te doen, maar kunnen we af en toe een stukje achterop de auto. Dit geldt bijvoorbeeld voor de wijk rond De Klamp, maar ook voor lange straten als Horn, Knokkel en Dijkweg. Zet het papier niet in de prut, maar zet het op steen, desnoods aan de overkant (Langeweer, Schoutsland, Kleingouw), zet het niet verborgen tussen de auto’s (Dijkweg, westop), bied het niet aan in boodschappentassen. Die nemen we niet mee en het uitschudden is lastig. Als je kratjes gebruikt, neem vaste en geen inklapkratten, waarin van alles vast blijft zitten en waaraan je je vingers bezeert.

Maak dozen niet te zwaar. Veel ophalers zijn vrouwen. Laat je vrouw, dochter of buurvrouw testen of ze het makkelijk een meter hoog in een bak kan gooien en bedenk dan of ze dat een paar uur lang kan. Zaag een lange kartonnen buis even doormidden, maak van grote lege dozen een pakket.

Na zaterdag slaan we een keer over, want eerste kerstdag zou er weer opgehaald moeten worden. Mensen ruimen op bleek vorig jaar en de combinatie met de kerstgeschenken maakte dat het veel te veel was, terwijl er al een extra auto was. Toen duurde het ophalen tot half acht. Als u opruimt, zet niet alles tegelijk aan de weg. Als u twintig jaargangen Autoweek heeft, dan is de helft ook mooi. Dan kunnen die extra twee weken er ook nog wel bij.

Een oproep aan alle Andijkers: Wees zorgvuldiger met wat je aanbiedt en denk even mee met ons.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen