woensdag 24 juli 2024
spot_img

Oud papier vanaf zaterdag in de oneven weken

Het oud papier wordt vanaf nu in de oneven weken opgehaald. Archieffoto de Andijker
Met ingang van dit nieuwe jaar is de ophaal-week van het oud papier aangepast. Elke ONEVEN week wordt het oud papier nu opgehaald in Andijk. Een mooi Ezelsbruggetje is: Papier wordt in dezelfde week als het GFT-afval opgehaald. Deze week dus voor het eerst op ZATERDAG 9 JANUARI. Alle ophaaldata worden ook altijd vermeld in de agenda van de Andijker of u kunt de app downloaden van de HVC.

Leden van de beide fanfares, Excelsior en Sursum Corda, lopen elk ongeveer drie of vier keer per jaar oud papier. Dit duurt een hele zaterdagmiddag en het is een vermoeiende klus. Maar de inkomsten zijn van groot belang voor een muziekvereniging, zij hebben een relatief dure huishouding. Instrumenten, bladmuziek en dirigent zijn een grote kostenpost. Daarom zijn deze inkomsten zeer welkom voor de verenigingen.

Het aanbieden van het oud papier kan wel beter, te beginnen dus in 2021. Vandaar dit stuk. Als je als fanfarelid een tijdje meewerkt op de vrachtwagens die het oud papier ophalen, eenmaal per veertien dagen, gebeurt er iets met je.

In het oud papier komen de lopers allerlei zaken tegen die hier niet in thuis horen. Een greep: gipsplaten, luiers, gebruikte zakdoeken, ordners, piepschuim, bolstaande chocolademelkpakken, folderpakketten in plastic, enz. enz. Een deel van de aanbieders maakt er echt een puinhoop van. De eerste vraag aan u als aanbieder is: loop wat u aanbiedt eens goed na op zaken die er blijkbaar tussenkomen. Besteed er tijd aan om iets voor het milieu te doen. Voor de ophalers zijn het heel onfrisse ervaringen, niet-hygiënisch en soms ronduit smerig.

Hieronder een lijst met wat tips:

Haal het plastic er tussenuit. Hoeveel tijd kost het om plastic folie van de folders af te halen, om allerlei insteekhoezen in de oranje kliko te gooien. Wees milieubewuster. Pakken van melk en vruchtensap moeten in de oranje bak! Er zit nauwelijks tot geen papier aan.

Bied het aan in kartonnen dozen, als dat niet kan in plastic kratjes, die niet inklapbaar zijn. De rest is waardeloos. We bezeren onze handen aan mandjes, inklapkratten en sinaasappelkistjes en we zitten met boodschappentassen die er beslist niet in mogen.

Doe niet teveel in een doos. De meerderheid van de ophalers is vrouw. We komen dozen tegen die een volwassen man amper kan tillen. Twee weken later zijn we er weer, dus verdeel het als je niet genoeg dozen hebt.

Zet het meer bij elkaar. Zet uw papier aan 1 kant van de weg, het makkelijkst te onthouden is: op de plek waar u de rolcontainer zet. Ook als u in een doodlopende straat woont. Dan hoeven de lopers niet de weg over te steken, veiligheid voor alles! Iedere keer stoppen met de auto kost tijd. Als u het met 3 of 4 buren bij elkaar zet, net als vaak de kliko’s, scheelt dat enorm. Andijk groeit, maar we doen het (nog steeds) met drie auto’s. Zo kunnen we tijd besparen. De middag is al lang.

Zet het papier zo veel mogelijk op de stoep en niet op het gras of in een modderpoel, vlak naast een hoop stront of tussen de distels.

Gooi niet allerlei losse rommel er nog even bij, dat waait door de straat. Doe het ook niet in een open doos, met een krat er bovenop. Als het meer bij elkaar staat is er misschien bij een ander nog wat ruimte in een gesloten doos. En anders: over veertien dagen is er weer een mogelijkheid.

Helpt u mee? Mocht u trouwens, nu de sportscholen gesloten zijn, behoefte hebben aan fysieke inspanning. Geef u gerust op bij één van de verenigingen via onderstaande mailadressen: info@excelsior-andijk.nl of info: sursumcorda-andijk.nl.
Iedereen mag helpen ophalen, als u maar 18 jaar of ouder bent. De opleiding is kort, de dank is zeer groot. En u steunt zo ook de verenigingen om straks weer mooie concerten te kunnen geven.

Muziekverenigingen Excelsior en Sursum Corda.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen