woensdag 24 april 2024
spot_img

Overbelasting voorkomen bij mantelzorgers: zo kan 24-uurs zorg helpen

Mantelzorgers dragen de zorg voor een ander. U zorgt bijvoorbeeld voor uw naaste met de ziekte van Alzheimer. Ondanks dat u dit met veel liefde doet, kunnen de zorgtaken veel van u vragen. Zeker wanneer de hulpbehoevende ook ‘s nachts ondersteuning nodig heeft. Voorkom overbelasting en vraag als mantelzorger op tijd naar hulp. De 24-uurs zorg van particuliere thuiszorgorganisatie Zuster Jansen kan een oplossing zijn voor u en uw hulpbehoevende naaste.

Oorzaken en gevolgen van overbelasting
Veel mantelzorgers krijgen te maken met overbelasting. Het kan ontstaan doordat de zorg van uw naaste over tijd steeds intensiever en onregelmatiger wordt. Bijvoorbeeld als de hulpbehoevende in de nacht ook extra hulp nodig heeft, waardoor uw dag- en nachtritme verstoord raakt. Zo krijgen mantelzorgers niet de kans om volledig op te laden, waardoor zij steeds vermoeider raken. Overbelasting ligt dan op de loer.

Het grootste gevolg van overbelasting is dat u zelf ziek wordt en hierdoor (tijdelijk) niet meer voor uw naaste kan zorgen. Om dit te voorkomen, is het belangrijk dat u de symptomen op tijd herkent. Enkele lichamelijke verschijnselen zoals hoofdpijn, buikpijn, vermoeidheid of pijn in het lichaam kunnen tekenen zijn van overbelasting. Ook mentale klachten zoals stress, slapeloosheid of verstoorde eetlust zijn signalen van overbelasting.

Ondersteuning vragen helpt!
Naast het herkennen van symptomen van overbelasting, dient u ook op tijd de signalen te erkennen. U zorgt het liefst zelf voor uw naaste, maar cijfer uw eigen gezondheid niet weg! Als mantelzorger zijn er meerdere manieren om ondersteuning en hulp aan te vragen. Een oplossing kan het inschakelen van particuliere thuiszorg zijn, zoals de 24-uurs zorg in huis van Zuster Jansen.

Bij 24-uurs zorg van Zuster Jansen ontvangt de hulpbehoevende met Alzheimer dag én nacht hulp, thuis in zijn of haar eigen vertrouwde omgeving. Een vast team van vijf zorgverleners neemt de zorgtaken van de mantelzorger over. Hierdoor ziet uw naaste met Alzheimer steeds dezelfde bekende gezichten en kunt u als mantelzorger een band opbouwen met het team. Zo worden uw zorgtaken verlicht en kunt u zelf weer op krachten komen.

Kosten regelen
Omdat Zuster Jansen een particuliere thuiszorgorganisatie is, is de 24-uurs zorg die wij bieden niet kosteloos. Daarentegen kunt u wel de zorg die de patiënt nodig heeft geheel naar wens invullen. Daarnaast is het mogelijk om een deel van de kosten van deze zorg te financieren uit het persoonsgebonden budget (PGB) van de patiënt. Ook kan er bij langdurige zorg een vergoeding vanuit de Wet Langdurige Ziektekosten (WLZ) worden aangevraagd. Bij vragen over dit administratieve proces, kunt u ook terecht bij onze medewerkers.

Verzorgt u uw naaste met Alzheimer en merkt u dat de zorg u iets te veel wordt? Neem gerust contact op met Zuster Jansen over de mogelijkheden naar particuliere thuiszorg in Andijk.

Vorig artikel
Volgend artikel

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen