Dick Visser. Foto aangeleverd

We zijn de laatste weken geconfronteerd met de jaarlijkse nota voor de gemeentelijke woonlasten. Ieder jaar weer een forse aanslag op onze portemonnee en nu zeker door een forse tariefverhoging. In mijn eerste column van 2023, gaf ik aan dat een forse Ozb stijging noodzakelijk is i.v.m. de slechte financiële situatie van Medemblik. Daarnaast stijgt de Ozb door verplichte overdracht van wegenonderhoud door het Hoogheemraadschap.

In de gemeente Medemblik betalen huiseigenaren dit jaar gemiddeld € 1.034,97 aan gemeentelijke woonlasten, op basis van een gemiddelde WOZ-waarde van € 380.575. Het mooie van de Ozb is dat we betalen op basis van de woningwaarde. Dit betekent dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Meevaller is de verlaging van de afvalheffing, door het positieve resultaat van het in 2022 ingevoerde recycletarief.

WMO
De Ozb stijging raakt ons allemaal en zorgt voor veel ophef. VVD en HvM blijven herhalen dat zij andere keuzes zouden maken om de financiën op orde te krijgen. Bijvoorbeeld het fors snijden in het sociaal domein. Dat vinden wij een onbeschaafde maatregel omdat dit vooral de jeugdzorg, ouderen en financiële minima raakt.

Regionaal vergelijk
Het is interessant om te kijken hoe de gemeentelijke belastingen zich verhouden tot naburige gemeenten. Opmeer en Stede Broec kozen een paar jaar geleden al noodgedwongen voor een forse Ozb verhoging. Inwoners van die gemeenten betalen meer dan inwoners van Medemblik. Om een vergelijk te maken heb ik berekend hoe de gemeentelijke belastingen zich verhouden tot de WOZ-waarde van de woning. Dit levert het volgende beeld op.

Stede Broec 0,30% (van de WOZ-waarde)
Opmeer 0,29%
Enkhuizen 0,28%
Medemblik 0,27%
Hoorn 0,26%
Hoogkarspel 0,24%
Koggenland 0,23%

We zijn niet blij met deze uitkomsten. We houden de vinger aan de pols en proberen fatsoenlijke en sociale keuzes te blijven maken!

Dick Visser
Fractieondersteuner MORGEN!