woensdag 24 april 2024
spot_img

Papieren creaties Piet verbazen een ieder

Andijk herbergt vele creatieve talenten. Eén daarvan is meneer Piet de Vries. Hij is creatief op vele vlakken, maar het is de papierkunst waarvoor we hem bezocht hebben in de oude timmerfabriek aan de Dijkweg. “In mijn kantoortje kan ik rustig werken aan mijn nieuwe creaties,” aldus Piet.

Jarenlang is Piet werkzaam geweest in de timmerfabriek. Hij had het timmerbedrijf vele jaren en inmiddels heeft zijn zoon dat overgenomen. Piet is inmiddels allang gepensioneerd. “Maar stilzitten hoeft nog niet!”

Lang actief in bedrijf
Na zijn 65e verjaardag kon Piet het iets rustiger aan gaan doen. Hij bleef wel actief bij het bedrijf. Hij deed onder andere de administratie en was nog erg betrokken bij het wel en wee. Echter, langzaam maar zeker wordt dat minder intensief nodig. “De ontwikkelingen gaan snel, daarbij zie ik dat mijn zoon alles prima onder controle heeft,” aldus Piet. “Dus nu heb ik wat tijd aan mezelf. Voor leuke dingen, die niks met hout of timmeren te maken hebben.”

Geen clubje
Sommige mensen zoeken een clubje en contact met anderen om hun tijd zinvol te vullen. Piet niet. “Dat is niet waar ik mijn plezier uit haal. Ik ben graag op mezelf en bezig met de uitwerking van de ideeën in mijn hoofd. Hier in mijn oude kantoor heb ik een heerlijke werkplek en alle ruimte om ongestoord te kunnen knutselen. De laatste jaren doe ik dit intensiever dan er voor, maar het tekenen en knutselen heb ik altijd graag gedaan.”

Miniatuur en maquette
De eerste bouwsels die Piet van papier maakte waren miniatuur autootjes. Niet lang daarna maakte hij ook een maquette van een (werkende) ophaalbrug met een boot die passeert. Ook een spoorwegovergang maakte hij. “Het idee zit in mijn hoofd en dan zoek ik uit hoe het werkt en maak ik het gewoon na.” Piet gebruikt geen kant en klare bouwpakketten, maar bedenkt alles zelf. Hij tekent de losse onderdelen en snijdt alles uit. Daarna wordt alles netjes en zorgvuldig aan elkaar geplakt.
“Soms weet ik niet precies hoe iets zit, dan zoek ik dat op in één van mijn vele plakboeken of maak ik een tekening van een onderdeel. Bijvoorbeeld bij de maquette van de ophaalbrug, ben ik heel wat keren naar zo’n brug gelopen om te kijken hoe het precies zat. Want alles moet wel kloppen.”

Kunst en tuinroute
Doe eens mee met de kunst en tuinroute werd hem gevraagd. “Dat heb ik gedaan. Daar kwamen erg leuke reacties op. Het jaar daarop heb ik dan ook weer meegedaan met een nieuwe expositie ‘Venten en vervoeren’. Voor de komende ronde ben ik ook al reeds klaar. Als de tijd me gegeven is, heb ik nog genoeg ideeën voor nog heel wat werkstukjes.”

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen