woensdag 11 december 2024
spot_img

PCOB-Andijk op bezoek bij De Wit Bloembollen

Het kan weer, het mag weer. Samen activiteiten ondernemen, wat hebben we het gemist! Inmiddels hebben we elkaar weer ontmoet in het Dorpshuis én zijn wij, PCOB’ers, weer op bedrijfsbezoek geweest: heerlijk!

Vrijdag 25 maart waren we welkom bij De Wit Bloembollen aan de Geerling 4. We werden hartelijk ontvangen in de bedrijfskantine, waar koffie, thee en koek al klaar stonden. We waren met bijna 40 leden present, directeur Arjan Rood had dan ook versterking opgetrommeld voor de rondleiding. Medewerkers Ellen Mantel, Klaas Nijdam en Rick Tensen stonden ook klaar om ons te begeleiden door het bedrijf en waar nodig en gewenst van informatie te voorzien.

Introductie
Maar eerst in de kantine een introductie over het bedrijf door dhr. Arjan Rood. In een korte maar zeer informatieve bedrijfsfilm werd duidelijk dat bij De Wit het hele jaarrond proces van kweken, telen, oogsten, broeien, sorteren, verpakken en transport plaatsvindt. Imponerend!
Na de film volgde een toelichting op de processen. Processen die waar mogelijk geautomatiseerd zijn. Of worden, de automatisering staat niet stil. Dhr. Rood: in de laatste tien jaar is er meer veranderd dan in de 100 jaar daarvoor. Buiten is planten op netten al bijna gemeengoed bij de bollenkwekers en de meeste tulpen worden gekopt met kopmachines. Controle op virussen in de tulpenvelden wordt in de zeer nabije toekomst toevertrouwd aan een virus-herkennende robot die 2,5 ha per dag controleert. Indrukwekkend!

De Wit teelt zo’n 25 soorten in 7 kleuren op 90 ha. grond in de Flevopolder. Het transport naar het bedrijf vindt plaats met vrachtwagens van De Wit Transport. De bollen worden hier via een geautomatiseerd systeem gezuiverd, ontdaan van hun wortels, op maat gesorteerd en in geconditioneerde koelcellen opgeslagen om tot rust te komen.

Rondleiding
De bollen worden geëxporteerd of in de kassen hier bij De Wit onder gecontroleerde klimatologische omstandigheden tot bloei gebracht. In december begint dan het proces van afsnijden van de tulpen, ze ontdoen van de bollen, meten, wegen en bundelen om tot slot te worden ingepakt door inpakrobotten voor vervoer naar supermarkten of veiling. Een indrukwekkend proces langs lopende banden, meet-, weeg- snij-, bundel,- en inpakmachines. En wij, PCOB’ers, mochten daar ‘met onze neus bovenop staan’ en vragen stellen En die kwamen natuurlijk, want veel van onze leden hebben ervaring in de bollenteelt in vroegere tijden.

Meer informatie
Eind mei worden hier bij De Wit pioenrozen verwerkt. Zo is hier het hele jaar werk voor de bijna 100 medewerkers. Voor het personeel uit het buitenland – er werken zo’n 60 tot 80 Polen – is er bij het bedrijf een personeelsverblijf voor 60 mensen. De appartementen daar zijn van alle comfort voorzien, ze hebben elk een eigen keuken en badkamer. Voor de vrijetijdsbesteding is er behalve de kantine (met o.a. tafelvoetbal) ook een fitnessruimte.
Nog een paar gegevens: er gaan per jaar zo’n 50 miljoen bloemen van De Wit door het proces. Op het bedrijf staan 3000 zonnepanelen die op een zonnige dag voor 100% in de energiebehoefte voorzien. Naast de eigen snijtulpen worden er via ColorPack BV, een samenwerking van verschillende tulpenbroeierijen in West-Friesland, tulpen gekocht bij verschillende kwekers en verpakt op door de afnemer gevraagde wijze. Totaal vinden per jaar ruim 200 miljoen tulpen vanaf de Geerling 4 hun weg naar heel veel supermarkten in Duitsland en elders in Europa. De totale Nederlandse productie van snijtulpen is ongeveer 1,8 miljard. Bijna 60% daarvan wordt gebroeid in de kring Stede Broec, Andijk, Wervershoof, Hoogkarspel en Venhuizen.

We hebben weer veel indrukken opgedaan tijdens dit bedrijfsbezoek. Wat een prachtig bedrijf is De Wit Bloembollen BV, en wat fijn dat we mochten kennismaken met alles wat hier gebeurt. Fascinerend en indrukwekkend! Directie en medewerkers van De Wit: heel hartelijk dank voor deze middag. Voor wie meer informatie over het bedrijf wil en de film (nog een keer) wil zien: kijk eens op hun website www.dewitbloembollen.eu. En voor informatie over de PCOB gaat u naar www.pcob.nl/afdelingen/andijk.

Verslag: Jan R. Koen

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen