zondag 26 mei 2024
spot_img

PCOB: Poolmiddag in De Kapel

Een goedgevulde Kapel leefde vrijdag 4 november mee met de expedities en avonturen van beroepsavonturierster – en dorpsgenoot – Bernice Notendorp.
Ondersteund door prachtige beelden op het grote scherm in de Kapel vertelde zij over haar belevenissen op Antarctica tijdens expedities in 2007, 2010, 2014 en 2017.

Boeiend, indrukwekkend en soms ook knap gevaarlijk. We zagen hoe een scheur in het ijs ontstaan was, precies onder een tent. We zagen haar door het ijs zakken, wat dankzij het overlevingspak goed afliep. We zagen de expeditieleden moeizaam tegen windkracht 10 in worstelen bij 50+ graden onder nul …. De Noorpoolexpeditie in 2014 moest zelfs vroegtijdig worden afgebroken omdat het écht niet ging. Vorderingen van twee tot drie meter per dag…. (Onder andere bij Pauw en Witteman deed Notenboom daar verslag van, zie het YouTube-kanaal van Kunst en Landschap.)

Waarom deze expedities? Het gaat Notenboom niet alleen om het avontuur en de uitdaging. Als klimaatjournaliste en filmmaakster wil ze ons de pracht en de schoonheid van deze natuur laten zien en, meer nog, om de gevolgen van de opwarming van de aarde onder de aandacht te brengen. Ondersteund met beelden, kaarten en grafieken vertelde zij over oorzaak en gevolg. Indrukwekkend én zorgwekkend.

Enkele producties van Bernice Notenboom: de televisieserie ‘Klimaatjagers’, die in 46 landen is uitgezonden (hier uitgezonden door de VPRO, nog te zien op NPO start), haar boek “Arctica, mijn biografie van de Noordpool”, de films The Arctic March, Sea Blind, Sky Gods – The Price of Our Love of Flying en artikelen in National Geographic. Regelmatig geeft ze lezingen over Climate Awareness.

Dit jaar was zij de drijvende kracht achter de ‘Winds of Change‘ expeditie op de Groenlandse IJskap. Met haar team heeft zij van 6 mei tot 1 juni de Groenlandse ijskap van zuid naar noord geskied met behulp van vliegers. Doel van deze uitdagende 2000 km lange ski-kite tocht was: aandacht vragen voor de onbekende potentie van kite-power als energiebron. Het succes van de expeditie was voor 100% afhankelijk van de wind, dat bleek ook wel uit de snelheden die bereikt werden: van 30 km per uur tot 30 km per dag. Deze expeditie zal onderdeel zijn van de documentaire die in 2023 uitgezonden zal worden. Vrijdag heeft zij prachtige filmbeelden laten zien van deze tocht. Skiën – en sleeën trekken – achter vliegers van 18 meter hoog aan 50 meter lange lijnen!

Meer horen, lezen, zien? Google, ook bij YouTube, eens op Bernice Notenboom. En geniet, zoals de aanwezigen vrijdag in de Kapel van haar en haar avonturen hebben genoten! En er komen meer interessante middagen van de PCOB afdeling Andijk. Ook niet-leden zijn welkom, vraag dan eens wat de PCOB voor u kan betekenen. Zie ook www.pcob.nl/afdelingen/Andijk.
Verslag: Jan R. Koen

Vorig artikel
Volgend artikel

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen