dinsdag 28 mei 2024
spot_img

PCOB’ers op bezoek bij: Buysman Kruiden

Fantastisch, die kruidenplantjes als basilicum, peterselie, dille, munt enz. Je knipt er af wat je nodig hebt en de plantjes groeien vrolijk verder! Met wat licht en een beetje water zijn ze tevreden, prachtig toch? En zeg nou zelf: verse kruiden zijn immers veel smaakvoller en geuriger dan dat gedroogde spul. En met de juiste verzorging heb je heel lang plezier van een kruidenplantje.

Bij kruidenkwekerij Buysman aan de Kadijkweg krijgen de plantjes flink wat meer dan ‘een beetje‘ aandacht. Van die zorg voor de kruiden zijn een 20-tal PCOB-leden, waaronder ondergetekende, onder de indruk gekomen tijdens een bedrijfsbezoek met rondleiding door de kwekerij op 14 mei. In principe geeft Buysman eigenlijk geen rondleidingen aan niet-vakgenoten, maar voor de PCOB heeft Buysman een zeldzame uitzondering willen maken. Waar de deelnemers aan het bedrijfsbezoek héél blij mee waren. Want interessant en indrukwekkend wás en is het!

Buysman Kruiden. Een flink bord bij de ingang attendeert op het bedrijf. Kruiden. Zomaar bij al die kassen met paprika’s en tomaten en die tulpenbedrijven. Dat maakt nieuwsgierig. De ontvangst, door Erik Buysman, was meer dan hartelijk. Vergezeld van koffie en koek kregen we eerst een kijkje in de geschiedenis, de bedrijfsvoering en de filosofie van het bedrijf.

Geschiedenis en groei
Het is allemaal zo’n 100 jaar geleden begonnen met Piet Buysman. Toen nog met kool, aardappelen, peen, uien en bloembollen, later alleen bloemkool. In 1985 werd het bloemkool én kruiden, sinds 1997 volledig kruidenteelt. Inmiddels is het bedrijf in handen van de 3e en 4e generatie: vier kleinkinderen en vier achterkleinkinderen van Piet. Ook de meeste werknemers zijn familie, Buysman Kruiden is een echt – en hecht – familiebedrijf. Op drukke dagen wordt de bezetting aangevuld met parttimers en scholieren.

Filosofie
Kwalitatief hoogstaande producten kweken met respect voor de natuur: dat is waar Buysman Kruiden voor gaat en staat. Chemische bestrijdingsmiddelen zijn taboe, om de kruiden te beschermen worden biologische bestrijders ingezet: roofmijten, roofwantsen en sluipwespen. De kassen worden grotendeels met aardwarmte verwarmd en het water dat de kruiden iedere dag krijgen, wordt keer op keer opgevangen en opnieuw gebruikt. Het water komt van de 5000m3 – 5 miljoen liter! – regenwateropvang in bassins rond het bedrijf: er wordt geen druppel leidingwater gebruikt.

Dankzij deze werkwijze beschikt Buysman Kruiden over diverse certificaten: PlanetProof, GlobalGAP en Vita Certa. Controle op het voldoen aan de voor de certificaten gestelde eisen – op o.a. duurzaamheid, hygiëne, waterkwaliteit, productie en meer – gebeurt iedere maand én onverwacht.

Productieproces
Het grootste deel van het productieproces wordt met de hand gedaan: alleen voor het vullen van de potjes met aarde en het zaaien van de kruiden heeft Buysman een machine. Zaadjes gaan in potjes met een speciale potgrond (Buysman-aardmix) en mogen dan ontkiemen in een donkere, warme kiemkamer. Daarna worden de potjes met kiemen op ‘eb- en vloedtafels’ in de kas geplaatst, om na een week of vijf te worden geoogst en verpakt voor transport naar groothandels en winkels. Voor wie meer wil weten: buysmankruiden.nl. Daar ook een webshop en recepten.

Vertroeteld!
Verbazingwekkend om te zien hoe zorgvuldig en met veel handwerk de plantjes behandeld worden. Het is tijdens de rondleiding wel duidelijk geworden: bij Buysman worden op een duurzame manier en met zorg en aandacht mooie, (smaak)volle en geurige kruidenplanten geteeld. Dat de plantjes worden ‘vertroeteld‘ in de kruidenkas bij Buysman is niet te veel gezegd.

Buysman: heel hartelijk dank voor de rondleiding! Én voor het cadeaupakket kruiden waarmee wij naar huis gingen. Heerlijk!

Info PCOB: pcobandijk.nl

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen