vrijdag 21 juni 2024
spot_img

Per direct Covid-19 testen in West-Friesland

‘Alleen samen krijgen we Corona onder controle’

Wie beter dan de huisarts kan de 1e lijns patiëntenzorg borgen? Onder dat motto heeft Huisartsenpraktijk De Blokkendoos te Andijk de door de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZA) gedane suggestie om gezamenlijk met andere huisartsen in de omgeving één coronapost (test-afname centrum) in te richten op zich genomen en gerealiseerd.

Dat gebeurt in samenwerking met U- Diagnostics/ HetHuisartsLab die de mogelijkheid hebben om per direct 4.000 tot 5.000 COVID-19 testen per dag te kunnen verwerken. Naast patiënten van huisartsen worden de COVID-19 testen ook aan zorgorganisaties, vitale beroepers en anderen aangeboden.

De Coronapost is ondergebracht in een volledig van de praktijk afgescheiden porto-cabin naast het praktijkpand.

Per direct is het mogelijk om een tweetal testen uit te voeren. De eerste, PCR-test (swab), is om vast te stellen of iemand het Coronavirus heeft. Met een wattenstaafje wordt een uitstrijkje genomen in de neus en de keel. De tweede test toont of iemand het Coronavirus heeft gehad of niet. Deze serologie-test maakt het mogelijk om antistoffen tegen het Coronavirus aan te tonen in het bloed. Voor dit onderzoek wordt bloed afgenomen.

De tests worden van maandag t/m zaterdag (9:00-17.00u) op het inloopspreekuur afgenomen in het test-afnamecentrum in Andijk. Huisartsen in de regio zijn afgelopen week op de hoogte gesteld door middel van een brief waarin staat hoe zij de testen kunnen aanvragen. Aanmelden kan via de eigen huisarts of via huisartsenpraktijk de Blokkendoos in Andijk. De COVID-19 testen worden vergoed door de zorgverzekeraar, maar belasten wel het eigen risico. Patiënten worden via een persoonlijke App op de hoogte gehouden van de testuitslagen, die gedeeld worden met huisarts en bij een positieve testuitslag óók direct met de GGD.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen