donderdag 13 juni 2024
spot_img

Petje af voor de verzameling van Gerard Schuitemaker

Als ze gingen werken op het land kregen alle jongens een petje op. Een dunne in de zomer, een dikkere met de herfst en één met warme flappen over de oren bij winterse kou. Iedereen droeg een pet.

De moeder van Gerard Schuitemaker had een tas vol petten. Die tas kwam mee naar elk feest en elke bruiloft. Er werd een speciaal lied bij gezongen als iedereen de pet opzette. “Helaas ben ik de tekst even kwijt, want het was altijd een erg gezellige boel als het lied werd ingezet door familie en vrienden!” aldus Gerard.

De bergen in
Toen Gerard begin 20 was ging hij op vakantie naar Oostenrijk. Daar zag hij een paar mooie petten tijdens de wintersport en bracht er enkele mee naar huis. Ieder jaar dat hij op vakantie ging kwam er wel een nieuwe pet mee naar Andijk. “Zo is de verzameling eigenlijk gestart, een gewoonte die overging van moeder op zoon.” Inmiddels zijn er reeds 37 landen bezocht en uit elk land zijn wel één of meerdere petten mee terug gereisd. De verzameling wordt door Gerard zelf geschat op zo’n 800-900 petten.

Gevonden voorwerp
De petten zijn niet allemaal zelf gekocht. Soms krijgt hij wel eens een bijzonder pet cadeau. “Verder heb ik petten die zijn komen aanwaaien bij de Vooroever. Als men met storm op zee of het IJsselmeer vaart, waait er wel eens een pet van het hoofd. Die spoelen aan bij de Vooroever. Ik zie ze altijd meteen liggen en voeg die ook toe aan mijn verzameling.” De verzameling groeit nog steeds. Gerard zegt: “Zolang er nog landen zijn die ik graag wil bezoeken, waar ze met mooie hoofddeksels lopen, zal de verzameling blijven groeien. Ze hangen aan meters lange waslijnen door de gehele schuur heen. De bonte verzameling bekijken brengt allerlei (vakantie)verhalen weer naar boven. Aan elke pet hangt een verhaal! Elke pet is een belevenis.”

Oranje en nestkast
Sommige petten zijn heel herkenbaar. “Hier hangt de oranje verzameling,” laat Gerard zien. “Als we die op en rondom de camper hangen als we naar Frankrijk gaan, hebben we een hoop bekijks en worden we regelmatig gefotografeerd.” Ook veel bekijks is er tijdens de jaarlijks Kermis-Jeu de boules competitie. “Eerst de pet op en dan pas horen of we scoren!“

Maar het meeste bekijks heeft de pet recht boven de ingang van de schuur. “Daar heeft een winterkoninkje besloten zijn nest in te bouwen. Dat is toch wel iets heel bijzonders om in je verzameling te mogen verwelkomen.”

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen