Piet de Boer in de ban van voetbal

Op 30 december wordt hij 88. Maar nog altijd staat Piet de Boer volop in het leven. In zijn huis aan de Dijkweg, tegenover het Poldermuseum, weet hij zich nog steeds prima te redden. “Gelukkig wel ja”, zegt hij met zijn kenmerkende enthousiasme. “Het gaat zo zijn gangetje hè.”

378
Archieffoto Piet de Boer

Piet woont er alweer een paar jaar in z’n eentje. Zijn vrouw Leny kreeg in 2013 een hersenbloeding en werd verplaatst naar verpleeghuis Nicolaas in Lutjebroek. Op 24 december 2015 overleed ze op 87-jarige leeftijd. “Maar we hebben het goed gehad”, vertelt Piet. “We hebben bijvoorbeeld veel mooie reizen gemaakt samen.” Dat reizen zit er nu niet meer in. Aan de Dijkweg probeert hij zich nu staande te houden. “En dat gaat nog steeds goed. Het is hier en daar misschien wat stoffiger in huis sinds Leny weg is, maar voor de rest weet ik mij nog aardig te redden.”

Grijze Panters
Hij vindt zijn afleiding in het voetbal. Iets waar hij zijn hele leven al verliefd op is. “Op mijn twaalfde ben ik op voetbal gegaan bij AVV”, gaat Piet verder. “Want in die tijd mocht je er pas op als je twaalf was. Nu zitten ze er soms al vanaf drie- of vierjarige leeftijd op natuurlijk.” En wie denkt dat hij met zijn huidige leeftijd al jarenlang gestopt is met voetballen, heeft het mis. Tot voor kort was Piet namelijk nog wekelijks actief met de Grijze Panters. “Maar ik heb laatst mijn achillespees afgescheurd. Dus toen vond ik het mooi geweest. Bij de Grijze Panters heb ik zo’n 26 jaar gezeten. Ik denk ook niet dat er ooit een oudere Andijker dan ik is geweest die nog voetbalde.”

Maar ondanks het feit dat hij zijn voetbalschoenen inmiddels heeft opgeborgen, behoort kijken naar het spelletje nog wel tot de mogelijkheden. Als het even kan rijdt hij dan ook graag naar Sporting Andijk toe. In de weekenden, maar ook doordeweeks.

“Eigenlijk ben ik er elke dag wel te vinden ja”, zegt Piet. “Gewoon om een koppie te halen. Geert de Boer is er heel vaak. Net als Lieuwe Jansma, Co Ursem, Jaap Bakker, Jan de Vries. Er is altijd wel volk.” Maar ook langs de lijn laat hij zich gelden. “Ik ben nogal een oproerkraaier”, vertelt hij met een brede lach. “En na de wedstrijd zitten we mooi aan. Met een biertje natuurlijk. Ik vermaak me gelukkig nog steeds.”

Pallets
Ook nu AVV alweer een paar jaar gefuseerd is met Asonia tot Sporting Andijk doet hij dat. “Natuurlijk kon ik ook al veel mensen van Andijk-Oost, want daar zat ik vroeger in de verkoop van pallets”, gaat Piet verder. “Bij Sietse Harders bijvoorbeeld, en Interpack. Maar ook bij Joop Klumpenhouwer, Frans Broer en D&K Mantel. En Lingarden, in de Streek. Dat waren een beetje mijn vaste klantjes in het verleden. Dus ik ben gelukkig wel bij iedereen bekend. Verder vind ik het echt fantastisch hoe het nu gaat, dat iedereen samen is. Echt geweldig om dat allemaal te zien”, zegt hij tot besluit.