donderdag 18 april 2024
spot_img

Piet Mantel verzamelt ‘aparte’ postzegels

Piet verzamelt van jongs af aan al postzegels en sinds vijf jaar is hij hier weer actiever mee bezig. “Ik ben nu pensionaris en kwam wel eens op postzegelbeurzen, het leek me toen leuk om aangesloten te zijn bij een club en zo geschiedde!”

Perfinzegels
“Ik verzamel geperforeerde postzegels. Dat zijn zegels die bedrijven vroeger uitgaven; nog vóór 1900. Postzegels konden toen ingeruild worden voor hetzelfde bedrag of bijvoorbeeld voor brood, het was een wettig betaalmiddel. Werknemers ontvreemden de postzegels van kantoor zodat ze zelf wat konden kopen, bedrijven bedachten toen de geperforeerde postzegel. Na perforatie konden werknemers niets met deze zegels, behalve ze te gebruiken waarvoor ze bedoeld waren.”

Geperforeerde postzegels

Piet legt uit dat er in Nederland zo’n 890 bedrijven waren die zo werkten en in Engeland zo’n 2100 bedrijven. “Ieder bedrijf had z’n eigen icoon, er zitten hele mooie tussen maar ook bijvoorbeeld met de initialen van het bedrijf.”

Postzegelclub
Piet vertelt dat hij deze postzegels vroeger al wel eens tegen kwam en ze dan apart legde, uiteindelijk is hij zich meer gaan verdiepen in deze ‘tak van sport’ en is hij aangesloten bij de landelijke postzegelclub die zich speciaal richt op perforatiezegels. “Je krijgt dan ‘rondzendboekjes’ toegestuurd, ieder lid krijgt een apart stempelkussentje en als je postzegels ziet die je wilt kopen, haal je die eruit en zet je een stempel.”
Ook is Piet sinds drie jaar aangesloten bij de postzegelvereniging in Hoorn. Normaal gesproken is daar eens per maand een bijeenkomst; waar catalogussen te vinden zijn met allerlei postzegels en waar hij mede-spaarders ontmoet.

Over de hele wereld
De postzegelverzamelaar richt zich voornamelijk op perfin postzegels uit andere landen en dan op zegels van vóór het jaar 2000. Zijn oudste zegel komt uit Engeland, uit 1887. “Ik denk dat de eerste zegel zo’n 20 jaar daarvoor is uitgegeven.” De uitdaging voor Piet is om zijn verzameling steeds meer compleet te maken!

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen