woensdag 17 juli 2024
spot_img

Pijn lijden voor KiKa tijdens grootste marathons

Pas in 2014 beginnen met actief hardlopen en inmiddels al de marathons van Rotterdam en New York achter je naam hebben staan. Het zijn maar weinigen gegeven, maar voor Denise Smit is het de bijzondere waarheid. En alsof dat nog niet genoeg is, staan er volgend jaar twee marathons op haar programma, Rotterdam en haar vierde grote marathon: de marathon van Berlijn. “Ik train minstens vijf dagen per week, wat neerkomt op zo’n 70 kilometer. Berlijn wil ik finishen in 3 uur en 50 minuten”, vertelt de 30-jarige Andijkse ambitieus.

Achter die ambitie van Smit schuilt meer dan alleen persoonlijke successen en haarzelf tot het uiterste dwingen. Ze rent de marathons namelijk voor KiKa, een stichting die geld inzamelt voor onderzoek naar kinderkanker. Een zeer belangrijke stichting, zo vindt ook Denise. “Sinds 2011 is het percentage kinderen dat beter wordt met 3% gestegen. Dat zijn vijftien kinderen per jaar, elk jaar weer. Het ophalen van geld hiervoor maakt een verschil. Dat is prachtig om te zien.”

Toch moet Denise daar met het lopen van marathons veel voor laten. “Ik ben gestopt met mijn kantoorbaan en werk alleen nog in de horeca. Omdat ik niet meer 8 uur per dag zit, ben ik fitter en kan ik overdag trainen.” En ook een biertje drinken in de kroeg zit er niet meer in. “Maar als je weet dat je op zaterdagochtend twintig kilometer moet hardlopen heb je alleen behoefte aan slaap.”

Maximale hartslag en koolhydraten
Haar passie voor het rennen ontstond dus in 2014, toen ze op haar zaalvoetbalschoenen stukjes door het Streekbos begon te lopen. “Na vier rondjes wist ik dat dit mijn sport was. Ik kocht hardloopschoenen en liet mij door mijn vriend Brian afzetten in de Streek, zonder telefoon.” Denise maakt namelijk geen gebruik van een hardloop-app of een speciaal schema. “Als je naar huis wilt, ren je vanzelf wel.” Wel ging zij zich verdiepen in zaken als haar maximale hartslag, koolhydraten en eiwitten. “En inmiddels weet ik precies wat goed voor mij is en mijn training. Ik loop constant en weet ook zonder horloge precies hoe hard ik loop.”
Na Rotterdam in 2015 en New York in 2016 staan met Rotterdam en Berlijn dus haar derde en vierde grote marathons op het programma. Op zondag 16 september 2018 zal zij van start gaan in de Duitse hoofdstad voor KiKa. Sponsoren kan via https://www.runforkikamarathon.nl/denise-smit. Ook voor andere ideeën of vragen is het mogelijk om contact met haar op te nemen, via 06 14 04 07 94.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen