maandag 24 juni 2024
spot_img

Plekken van plezier tijdens Open Monumentendag

Bijna vijftig monumenten en beeldbepalende panden in de gemeente Medemblik zetten tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 14 september (11-17 uur) hun deuren open.
‘Plekken van plezier’ is het thema dit jaar. Daarbij valt te denken aan plaatsen waar mensen samenkomen: een park, een kerk, een café, een station. Maar ook de pronkkamer of de zomerstal van een stolpboerderij kan een plek van plezier zijn, zowel vroeger als nu. Op veel locaties worden activiteiten georganiseerd die garant staan voor plezierige momenten.

Veel te doen
Zo zijn er rondwandelingen met een gids in het Emmapark in Medemblik en kan men even tot rust komen in de paradijselijke tuin achter de boerderij aan Oosteinde 30 in Oostwoud. Of een kijkje nemen in de boomgaard van de Oldenhoeve, de ‘mooiste stolp van Noord-Holland’, aan de Dorpsweg 69 in Twisk. Sommige fruitbomen daar zijn honderd jaar of ouder.
In de protestantse kerk van Benningbroek is de tentoonstelling Dierenplezier te bewonderen met schilderijen van koeienschilder Ruud Spil en ruimtelijk werk van Koos Kenter. In het Groene Kerkje van Lambertschaag staat de expositie Vijf eeuwen plezier en zorgen opgesteld over de geschiedenis van deze kerk aan de hand van archiefstukken, bijbels en kerkboeken. In de Dorpskerk van Opperdoes geeft Emmie de Wijk een workshop keramiek voor kinderen. Zij kunnen onder haar leiding een eigen ‘potje’ maken.
Ook in Andijk zijn er veel plekken van plezier. Neem een kijkje bij Fabulous Fords and Buicks aan de Ged. Laanweg 64 waar allerlei oude Amerikaanse auto´s te zien zijn of rij een klein stukje door naar boerderij Kerkeveld op de Rikkert. Daar wordt gekookt op originele petroleumstellen, wol gesponnen, gemaaid met de zeis en krombekken gedorst. Tussen 13 en 15 uur komt de hoefsmid de paarden en de ezel bekappen. Tussen de monumenten rijdt Piet Kuin met zijn paardentram, iedereen kan gratis bij Piet opstappen.

Bier en wijn
Wijn en bier geeft plezier! Een bezoek aan een brouwerij en een wijngaard horen dus bij deze Open Monumentendag. De stadsbrouwerij Radboud aan het Gedempt Achterom in Medemblik is gevestigd op een toepasselijke locatie. Het westelijke en kleinste pand van de huidige brouwerij was ooit onderdeel van Het Anker, een van de vijf Medemblikker bierbrouwerijen in de Gouden Eeuw. Een gastheer vertelt de bezoeker over de Stadsbrouwerij en natuurlijk is er gelegenheid een biertje te proeven.
Een andere historische plek van plezier is de kelder bij wijngaard Saalhof aan de Oosteinderweg in Wognum. In die kelder werd in 1910 een kolenkachel geplaatst om de druivenkassen te verwarmen. Onlangs is de kelder leeggehaald en nu is deze ruimte in gebruik voor wijnopslag. Te bekijken samen met de watertoren en de enige authentieke druivenkas die er nog is.

Alle inwoners van de gemeente Medemblik ontvangen met de Medemblikker van 5 september de Monumentenkrant met beschrijvingen, foto’s en een plattegrond.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen